Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Obama a Fehér Házban fogadta a dalai lámát

2011.07.16. 20:18 Módosítva: 2011.07.17. 01:04
Az amerikai elnök - semmibe véve a Pekingből érkező éles bírálatokat - szombaton a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát. A kínai reakció szerint az USA az ország belügyeibe avatkozott, és kárt tett a kétoldalú kapcsolatban.

Barack Obama és a tibeti vezető mintegy háromnegyed órás találkozójának helyszíne nem a külföldi vendégek fogadására szolgáló Ovális iroda volt, hanem az úgynevezett térképszoba. Az eseményen újságírók nem vehettek részt. A Fehér Ház előzőleg kiadott közleménye szerint a két politikus találkozója megerősíti az amerikai elnök "erőteljes kiállását Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért", valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért. Obama egyúttal támogatja a dalai láma megbízottjai és a pekingi kormány közötti párbeszédet - mutatott rá a közlemény.

Kína – szintén a találkozó előtt – megerősítette korábbi álláspontját, miszerint határozottan ellenez minden találkozót a dalai láma és bármely külföldi politikus között. Egyúttal felszólította Washingtont, hogy mondja le a tervezett találkozót, és ismerje el Tibetet Kína részének.

A találkozó után kiadott pekingi külügyi közlemény szerint ártott a kínai-amerikai kapcsolatoknak, hogy Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát.

"Ezzel a lépéssel (az Egyesült Államok) súlyosan beleavatkozott Kína belügyeibe, megsértette a kínai emberek érzéseit, és kárt okozott a kínai-amerikai kapcsolatokban. Követeljük az Egyesült Államoktól, hogy vegye komolyan Kína álláspontját, és azonnal hozzon intézkedéseket a kártékony hatás ellensúlyozására, ne avatkozzon bele Kína belügyeibe, valamint ne játsszon össze a Kína-ellenes szakadár erőkkel, amelyek »Tibet függetlenségét« akarják, ne támogassa őket" – áll a közleményben.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. A dalai lámát (polgári nevén Tenzin Gyatsót) Peking azzal gyanúsítja, hogy szeperatizmust szít, és erőszakkal akarja elszakítani Tibetet Kínától. A Nobel-békedíjas vallási vezető tagadja ezt; állítása szerint békés úton kívánja elérni hazája önrendelkezését.