Tizenegy mexikói rendőrt mészároltak le

2011.07.16. 08:02
Legalább tizenegy rendőrt mészároltak le Mexikó északkeleti részén - Sinaola államban-, Guasave város határában feltételezhetően az egyik drogkartell fegyveresei, és a lövöldözésben egy járókelő is életét vesztette.

A bérgyilkosok minden jel szerint Sinaola közbiztonsági rendőrfőnökére vadásztak, ugyanis a meggyilkolt rendőrök Francisco Manuel Córdova testőrségét képezték, de a támadás idején a rendőri vezető nem volt velük. Córdova Los Mochis városában egy hivatalos rendezvényen vett részt, de végül helikopteren indult vissza Sinaola állam székvárosába, Culiacánba, míg biztonsági kísérete közúton ment. A testőrség konvoját azonban tőrbe csalták Guasavéban.

Sinaola számos mexikói drogbáró szűkebb hazája, köztük az El Chapo (tökmag, köpcös) gúnynéven ismert Joaquín Guzmáné is, aki a Sinaola (Pacífico) klán első embere. Az 54 éves, 168 centiméter magas Guzmánt, aki 2001-es szőkése óta, tíz éve bujkál a mexikói és az amerikai hatóságok elől, még a Forbes magazin is jegyzi a világ leggazdagabb embereinek listáján, de képe előkelő helyen szerepel a mexikói rendőrség és az FBI, valamint az Interpol körözési listáján is. Az általa irányított Sinaola drogkartell Mexikó egyik legnagyobb szervezett alvilági csoportja.

A véres bandaakcióra egy nappal azután került sor, hogy Mexikó történelmének legnagyobb, csaknem 120 hektáros - a budapesti Városliget területéhez mérhető - marihuánaültetvényét számolták fel a biztonsági erők, amely helyi sajtójelentések szerint éppen El Chapo birtoka volt, és akinek 160 millió dollárt bevétel hozott csak ez a egy parcella.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport