Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Murdoch fia is érintett lehet a lehallgatási botrányban

2011.07.17. 15:02 Módosítva: 2011-07-17 16:58:12
Őrizetbe vették vasárnap délután Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botrány ügyében.

A Scotland Yard először csak annyit közölt, hogy egy 43 éves nőt vettek őrizetbe, de nem sokkal később hivatalosan kiderült, hogy Rebekah Brooksról, az azóta megszüntetett News of the World korábbi főszerkesztőjéről van szó, aki - pénteki lemondásáig - Rupert Murdoch sajtómágnás brit lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt.

Rebekah Brooks idézés alapján ment be az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy illegális telefonlehallgatás és korrupció gyanújával őrizetbe veszik. A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amelyek szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében.

A telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat Rebekah Brooks vasárnapi őrizetbe vételével a Murdoch-család közvetlen közelébe ért, ugyanis Brooks felett a vezetői ranglétrán már csak James Murdoch, a News International elnöke, a 80 esztendős Rupert Murdoch fia állt.

Lehallgatási botrány

Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot, a világ egykor legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját. Az újságról nemrégiben kiderült, hogy annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.
A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát.

Beckham és McCartney telefonjait is lehallgatták

A 168 éve alapított News of the World - amelyet a kiadó a botrány kirobbanása nyomán azonnali hatállyal megszüntetett - az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében.
Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.

A lap a brit celebvilág legnagyobb neveit sem kímélte. A The Sunday Telegraph értesülése szerint David Beckham angol futballsztár ügyvédjei a rendőrséghez fordultak, mivel egyre több jel utal arra, hogy a News of the World annak idején Beckhamet és feleségét is célkeresztjébe vehette.

Sir Paul McCartney sajtótitkársága közölte, hogy a News of the World a Beatles egykori basszusgitárosának mobiltelefonjait is feltörte, amikor McCartney éppen válófélben volt második feleségétől.

A lap állítólag Jude Law színész mobiltelefonját is lehallgatta.
Rebekah Brooks, valamint Rupert és James Murdoch a tervek szerint kedden megjelenne a brit parlament médiabizottságának meghallgatásán, ám Brooks vasárnapi őrizetbe vétele után legalábbis a News International volt vezérigazgatójának megjelenése kérdésessé vált, mivel - londoni szakértői kommentárok szerint - a bűnügyi és a vele párhuzamosan folyó parlamenti vizsgálat érdekei ütközhetnek egymással.