Alfréd
-3 °C
3 °C

Meghalt a brit lehallgatási ügy egyik kulcsfigurája

2011.07.18. 20:53
Hétfőn otthonában holtan találták Sean Hoare-t, a News of the World korábbi showbusiness specialistáját. Hoare volt az első újságíró, aki beszélt a szerkesztők szerepéről a lehallgatási ügyben. A rendőrség szerint nem kell azonnal összeesküvés-elméleteket gyártani, az egykori sztárriporter halálának körülményei nem „gyanúsak”. A súlyos belpolitikai válsággá fajuló telefonlehallgatási sajtóbotrány miatt lerövidítette afrikai látogatását David Cameron brit kormányfő, aki kérte azt is, hogy a parlament halassza el a nyári törvénykezési szünet kezdetét.

A rendőrség szerint Sean Hoare, a News Of the World egykori újságírója halálának oka ismeretlen, de nem gyanús.

A férfi lakásához hétfőn hívták ki a hatóságokat, akik gyorsan megállapították, hogy Hoare néhány órával korábban életét vesztette watfordi otthonába. A sztárvilág zaftos sztorijaival foglalkozó riportert már 2005-ben kirúgták az NoW-től.

A lehallgatási botrányban ő volt az első, aki névvel nyilatkozott a Murdoch-magazin irányítóiről. Hoare már tavaly bevallotta a New York Times-nak, hogy főnöke, Andy Coulson bátorította az újságírókat arra, hogy hallgassák le a célszemélyek hangpostáit.

Közben a Scotland Yard főparancsnok vasárnapi távozása után hétfőn lemondott a helyettese, John Yates is.

John Yates azután jelentette be lemondását, hogy a Scotland Yard felügyeleti hatósága - Metropolitan Police Authority (MPA) - közölte vele: felfüggesztik tisztségéből, mivel vizsgálat indul ellene. Yates ellenőrizte egy olyan PR-szakértő megbízhatóságát, akit a Scotland Yard korábban alkalmazott, és akit a napokban őrizetbe vettek a telefonlehallgatási ügyben játszott szerepe miatt.

A Scotland Yard 2009-2010-ben szerződéses kapcsolatban állt a botrányt okozó egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal, aki külsős PR- és médiatanácsadói szerepet látott el a rendőrségnél. Jórészt az ő alkalmazása körüli bírálatok miatt mondott le előző nap Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka is.

Az egyre dagadó botrány miatt lerövidítette dél-afrikai és nigériai látogatását David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök, közölve: szeretne már szerdán Londonban lenni, hogy részt vehessen a lehallgatási ügyben általa kért rendkívüli alsóházi vitanapon. A brit parlament hathetes nyári szünete az eredeti tervek alapján kedden kezdődött volna.

Kedden a parlament médiabizottsága meghallgatja a botrány miatt már megszüntetett News of the World egykori főszerkesztőjét, Rebekah Brookst - aki múlt pénteki lemondásáig a lapot kiadó News International sajtó- és médiacsoport vezérigazgatója volt -, valamint James Murdochot, a News International elnökét és apját, Ruper Murdochot, a nevéhez fűződő globális sajtó- és médiabirodalom holdingcégének (News Corporation) első emberét.

Brookst a telefonlehallgatási ügyben a hétvégén őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.