Auguszta
-3 °C
2 °C

Pokoli hőség közelít a keleti part felé

2011.07.18. 20:18

Néhány napon belül eléri az Egyesült Államok keleti parti nagyvárosait az a hőhullám, amely jelenleg a közép-nyugati államok időjárását határozza meg – jelentette az amerikai országos meteorológiai szolgálat.

A keletre vonuló, 38-43 fokos zóna szerdán érheti el az atlanti partvidéket. A forróság vasárnap tizennégy államban döntötte meg a csúcshőmérsékletet. A levegő páratartalmával is számoló relatív hőségindex a forróság által legjobban sújtott területeken meghaladta az 51 fokot. (Ezen számítás szerint a 70-80 százalékos páratartalom mellett az emberek közel 52 fokosként élik meg a 35 fokos hőséget.)

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a hőség az egyik legveszélyesebb időjárási tényező, amely évente átlagosan 115 ember halálát okozza az Egyesült Államokban. Figyelmeztették a lakosságot, hogy ilyen melegben a lehető legkevesebb ideig megengedett a szabad ég alatt tartózkodni és minél több folyadékot kell inni. A gyermekek és az idősek állapotára most a szokásosnál is jobban oda kell figyelni.

A közép-nyugati államokban légkondicionált könyvtárakat, iskolákat és más közösségi épületeket nyitottak meg.