Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

New Yorkban sorsolással döntik el, melyik meleg házasodhat vasárnap

2011.07.19. 22:14
Minden eddigi rekordot megdöntve 2661 pár, köztük 1728 egynemű pár adta be házassági kérelmét vasárnapra, az első napra, amikor melegek is házasodhatnak New Yorkban. A városi házasságkötő hivataloknak nincs ekkora kapacitása, ezért sorshúzással döntik el, kik házasodhatnak.

Vasárnaptól legális a melegházasság New York államban, de a nagy érdeklődés miatt máris korlátozásokat kellett bevezetni. A jelentkezők száma az első napra meghaladja a házasságkötő hivatalok kapacitását, ezért a pároknak sorshúzással kell eldönteniük, kik házasodhatnak vasárnap.

A sorshúzás hírét kedden Michael Bloomberg, a város polgármestere jelentette be. A városhoz a hónap eleje óta 2661 házasságkötési kérelem futott be, de az öt illetékes hivatal egy nap alatt legfeljebb 764 párt képes összeesketni. A jelentkezők közül 1728 az egynemű pár.

A vasárnapi esküvőre pályázó leendő házaspároknak ezért kedd és csütörtök dél között egy házasságkötési "lottóhúzásra" kell benevezniük.

New Yorkban az eddigi házasságkötési rekordot a 2003-as Valentin-napon állították fel, amikor 621 - akkor még kizárólag heteroszexuális - pár mondta ki a boldogító "igen"-t. A második helyen jelenleg 2008 augusztus 8-át jegyzik, amikor 610 szerződés köttetett meg.

Michael Bloomberg polgármester kijelentette, hogy a mostani jelentkezésdömpingben a legigazságosabb az, hogy sorshúzással döntsék el, ki esküdhet meg vasárnap - az ezen a napon rendes esetben zárva tartó hivatalokban. A többiek hétfőn vagy egy későbbi napon járulhatnak az anyakönyvvezető elé.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója június 24-én írta alá az azonos nemhez tartozók házasságát legalizáló törvényt. Az Egyesült Államokban jelenleg hat állam és a szövetségi főváros, Washington területén kelhetnek egybe a meleg és a leszbikus párok.