Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetben az Anonymous hackercsoport 14 tagja

2011.07.19. 23:43
Az FBI országos razziát indított az aktivisták ellen, akik globális vállalatok és a Szcientológia Egyház mellett az amerikai rendőrség ellen is támadásokat vezettek.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei kedden egy országos akció keretében őrizetbe vették az Anonymous nevű hackercsoport 14 aktivistáját. Az FBI New York-i, New Jersey-i, kaliforniai és lakásokban tartott házkutatást és lefoglalt legalább egy, a szervezetnek tulajdonított számítógépet is.

Az Anonymous hackercsoport volt az, amely magára vállalta az Apple szerverei ellen nemrégiben elkövetett támadásokat, s szintén ők bénították meg decemberben a MasterCard, a Visa és a PayPal portáljait. Emlékezetes a csoportnak a Szcientológia Egyház elleni globális hadjárata is.

Az Anonymous tagjai a hivatalos titkokat kiszivárogtató WikiLeaks szervezetet tekintik példaképüknek. Azt hangoztatják, hogy nem ártani akarnak célpontjaiknak, hanem csak az internetes cenzúra, a kormányzati korrupció és a magáncégek visszaélései ellen tiltakoznak, valamint figyelmeztetni akarnak arra, hogy milyen könnyen veszélybe kerülhetnek azok kliensei. A decentratlizált hackercsoport nyilvánosságra hozott több, az arizonai rendőrségtől megszerzett magán e-mailt és egyéb adatokat is. A célpontok között szerepeltek az egyiptomi, a tunéziai és a török kormány, valamint a Monsanto portáljai is.

Országos razzia indult

Az Anonymous júniusban szövetségre lépett a Lulz Security nevű, hasonló szervezettel, amely a Sony, a CIA és a brit rendőrség weboldalait törte fel. A LulzSec a múlt hét óta Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségei támadja.

"A házkutatásokat egy folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban hajtották végre" - jelentette ki kedden Peter Donald, az FBI szóvivője. A szövetségi nyomozók San Francisco-i sajtókapcsolat-tartója megerősítette, hogy országos akció indult a hackerek ellen. Az Anonymous csoport hackertámadásai miatt világszerte eddig több tucatnyi embert vettek őrizetbe.