Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hadzsics ügyvédje nem fellebbez a kiadatás ellen

2011.07.20. 16:15
Belgrádi meghallgatásán Hadzsics ijedtnek tűnt, de együttműködő volt. Szombatig kiadhatják Hágának. Elfogását Európa-szerte üdvözölték.

Kiadható a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető, akit szerda reggel fogtak el a szerb hatóságok - közölte Hadzsics védőügyvédje, miután véget ért a vádlott belgrádi kihallgatása.

A háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezetőt szerda reggel fogták el a szerb hatóságok. Ügyvédje, Toma Fila újságíróknak elmondta, hogy a vádlottal a háborús bűnök ügyében ítélkező különleges szerbiai törvényszéken ismertették a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádiratát, valamint azt a határozatot, amelynek értelmében teljesültek hágai kiadatásának feltételei.

Az ügyvéd nem fellebbez

Az ügyvéd megjegyezte, hogy nem fog fellebbezést benyújtani a kiadatási döntés ellen. Egy tisztségviselő, aki jelen volt a meghallgatáson, közölte: Hadzsicsnak három napja van a fellebbezés beadására, s ha nem él a lehetőséggel, szombatig kiadják Hágának.

A forrás szerint Hadzsics ijedtnek tűnt, de együttműködő volt a meghallgatáson. Toma Fila elmondta azt is, Hadzicnak megengedték, hogy családtagjai csütörtökön és pénteken felkeressék belgrádi cellájában.

Fontos lépés a megbékéléshez

Az Európa Tanács (ET) főtitkára üdvözölte, hogy a szerb hatóságok elfogták az utolsó, a hágai Nemzetközi Törvényszék által még körözött szerb háborús bűnöst. Thorbjörn Jagland ET-főtitkár Strasbourgban kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az egykori horvátországi szerb vezető elfogása – amely Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok májusi őrizetbe vételét követte – jelképértékű esemény Szerbia és a térség egésze számára. "Fontos lépés a büntetlenség elleni harcban és alapvető a térségbeli megbékélés szempontjából" – hangoztatta.

Alain Juppé francia külügyminiszter közleményében Franciaország nevében üdvözölte a "szerb hatóságok cselekvését és elkötéltségét". Juppé úgy vélte, végre igazságot szolgáltathatnak az áldozatoknak. és Hadzic felelősségre vonása hozzájárulhat a megbékéléshez a Nyugat-Balkánon. Juppé Hadzic elfogását alapvető feltételnek nevezte Szerbia és az Európai Unió közeledése szempontjából.

Már nincs szökésben lévő vádlott

O Gon Kvon, a hágai NT ideiglenes elnöke közleményében úgy vélekedett, hogy Hadzsics elfogása jelentős esemény a testület történetében, közelebb hozza a törvényszék megbízatásának lezárulását, mert már egyetlen hágai vádlott sincs szökésben.

Ivo Josipovic horvát államfő későinek nevezte Hadzsics kézre kerítését, de hangsúlyozta, hogy az igazság végül mindig győzedelmeskedik. Josipovic üdvözölte, hogy Szerbia – mint fogalmazott – végre úgy döntött, hogy maradéktalanul együttműködik az NT-vel. Hadzsics elfogását főként Szerbia számára, de Szerbia és a szomszédos országok viszonya szempontjából is jónak minősítette.

Zeljko Sabo, az 1991-1995-os horvát-szerb háború pusztításának jelképévé vált Vukovar polgármestere úgy nyilatkozott a Vecernji List című horvát újság online kiadásának, hogy városa számára "nagy újság" Hadzsics őrizetbe vétele, Hadszics perében pedig várhatóan fény derül majd a háború során eltűnt személyek sorsára.