Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Modigliani-festmény vezetett Hadzsics nyomára

2011.07.20. 20:05

Egy értékes Modigliani-festmény vezette nyomra a szerb hatóságokat a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezető utáni kutatásban – árulta el Vladimir Vukcsevics, a háborús bűncselekmények ügyében ítélkező szerbiai különleges törvényszék ügyésze. Amadeo Modigliani olasz festőművész 1918-ban készült férfiportréját tavaly december 30-án, Hadzsics egyik közeli barátja, egy bizonyos Zoran Mandics újvidéki lakásában találták meg a nyomozók.

A hatóságok azt gyanították, hogy Hadzsics feltehetően az 1991-1995-ös horvátországi háború során kaparintotta meg a több millió eurót érő vásznat, és  megpróbálta eladatni, hogy a bevételből fedezze bujkálása költségeit. "A jel arra utalt, hogy Hadzsics pénzszűkében van. Követtük ezt a nyomot" - magyarázta Vukcsevics.

Zoran Mandics lakásában félszáz más festményt is találtak a hatóságok. Goran Hadzsicsot szerdán fogták el a vajdasági Fruska Gora hegységben, amikor találkozni akart egy férfival, aki pénzt vitt neki. Vukcsevics elmondta az is, hogy Hadzsics a jelek szerint az ország elhagyására készült, és a helyi sajtóban megjelent információkból úgy tudta, hogy küszöbön áll az elfogása. A szerb sajtó hétfőn a letartóztatásáról is hírt adott, amit a hatóságok cáfoltak.

Ez figyelmeztetés volt Hadzsics számára, hogy fogja menekülőre a dolgot. A volt horvátországi szerb vezető a tervezettnél egy nappal később találkozott kapcsolattartójával, aki pénzt vitt neki – mesélte a részleteket Vukcsevics, aki szerint Hadzsics külseje mára a korábbihoz képest nehezen felismerhetővé vált; elfogásakor (korábbi szakálla helyett) bajuszt és háromnapos borostát viselt.