Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Tripoli nem tárgyal Kadhafi távozásáról

2011.07.20. 18:39

Tripoli nem hajlandó Kadhafi lemondásáról tárgyalni - jelentette ki szerdán Moszkvában Abdul Ati el-Obejdi, a hivatalos líbiai rezsim külügyminisztere szerdán Moszkvában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Moammer el-Kadhafi távozása nem szerepel az Afrikai Unió javaslataiban – mondta a líbiai diplomata, s emlékeztetett rá, hogy az indítvány tűzszünetre, a NATO-bombázások beszüntetésére és minden oldal bevonásával politikai párbeszéd megkezdésére irányul.

Hangsúlyozta: a probléma katonai úton nem oldható meg, minden félnek lépéseket kell tennie a békés rendezés érdekében, s abban minden félnek részt kell vennie, nem csupán a felkelőknek. Obejdi elítélte a külső beavatkozást, ezen belül a felkelőknek szóló fegyverszállításokat, hangsúlyozva, hogy az nem segíti elő a megoldást.

Végül elismeréssel szólt a Líbiával kapcsolatos orosz álláspontról, amelyet ésszerűnek és kiegyensúlyozottnak nevezett.  
A találkozó előtt orosz külügyi források elmondták: Tripoli kérésére, az Afrikai Unió és az ENSZ rendezési  erőfeszítéseinek a támogatása jegyében fogadják Obejdit.

Néhány napja Kadhafi képviselői Tuniszban egy amerikai küldöttséggel találkoztak, de a megbeszélés jelentős eredményt nem hozott, mivel ott sem sikerült megállapodni Kadhafi távozásáról. Moszkvában májusban már tárgyaltak mind Tripoli, mind Bengázi képviselői.

A nyolcak deauville-i csúcstalálkozóján felkérték Oroszországot a líbiai közvetítésre, az orosz fél azonban ettől elzárkózott. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván vezető szerepet vállalni a rendezésben, azt az Afrikai Uniónak szánja.

Ugyanakkor fenntartja a kapcsolatot a szembeálló felekkel, és – mint Lavrov mondta –, arra ösztönzi őket, hogy helyezkedjenek konstruktív álláspontra, mutassanak felelősséget országuk és népük sorsával kapcsolatban és kezdjenek tárgyalásokat az Afrikai Unió és az ENSZ javaslatai alapján.

Lavrov a minap kifejtette: Oroszország nem ért egyet azokkal, akik kizárólag csak a líbiai ellenzék Átmeneti Nemzeti Tanácsát ismerik el, de természetesen a tanácsot is a tárgyalásokba bevonandó félnek tekinti.

Az orosz külügyminiszter többször is  hangsúlyozta: Oroszország nem akarja befogadni el-Kadhafit, ha az elhagyja Líbiát.  • Vennék
  • Bankszámla