Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az RMDSZ volt elnökének elvi kifogásai vannak

2011.07.21. 14:02

Elvi kifogásai vannak a határon túli magyarok magyarországi választójogával, valamint a külföldön élő román állampolgárok szavazásának megkönnyítésével szemben, mondta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke az Új Magyar Szó című, Bukarestben megjelenő napilapban közölt interjúban.

Szerinte az emberek azért szavaznak, mert bele akarnak szólni a saját sorsuk alakulásába azáltal, hogy olyan képviselőket választanak, akik reményeik szerint jól fognak dönteni velük kapcsolatosan. Markó szerint ezért elsősorban azoknak fontos a szavazati jog, akik abban az országban élnek, ahol a választások zajlanak. Mint mondta, ez általános európai elv, amely az európai parlamenti választásokon is érvényesül, hiszen a szavazást elválasztották az állampolgárság kérdésétől.

"Az elvi probléma az, hogy elsősorban azoknak kell szavazniuk, akik viselik is később döntésük következményeit" - mondta Markó. Nincs meggyőződve arról, hogy aki fontosnak tartja szavazni a budapesti parlament összetételére, ugyanolyan fontosnak tartja majd azt a bukaresti parlament esetében is, mondta.

A miniszterelnök-helyettes hasonló problémát lát az RMDSZ koalíciós partnerétől, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) részéről érkező azon javaslat esetében is, amely megkönnyítené a külföldön élő román állampolgárok szavazását, lehetővé téve számukra a levélben történő voksolást. A PD-L kidolgozott egy tervezetet, és tárgyalásokat kezdeményezett a koalíción belül azért, hogy a tervezet mihamarabb a kormány asztalára kerüljön.

Markó szerint levelezéses választási módszerrel több százezer, de akár egymillió szavazat is érkezhetne külföldről, ami már eldöntheti a romániai választások sorsát. Rámutatott: az RMDSZ nem fogadhat el olyan intézkedést, amellyel még a Romániában élőkhöz képest is megkönnyítenék a külföldön szavazók dolgát. Ugyanis ha Romániában egy állampolgár a választások napján nem tartózkodik abban a városban, amelyben lakik, hanem más településen van, akkor nem szavazhat, viszont aki például Spanyolországban tartózkodik, az voksolhat, mondta Markó.