Valér
2 °C
8 °C

Megölték az al-Kaida jemeni vezetőjét

2011.07.21. 19:37
A jemeni törzsek támadták meg az iszlamista fegyvereseket, később a hadsereg is beavatkozott a harcokba, és több forrás szerint is megölték a terrorszervezet arab-félszigeti vezetőjét.

Megöltek egy helyi al-Kaida vezetőt, Ajed as-Sabvánit Dél-Jemenben a hadsereggel lezajlott összecsapásban, amelyben a kormányerők tíz katonát vesztettek – közölték csütörtökön katonai és kórházi illetékesek.

Egy katonai vezető szerint Sabváni, az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának egyik vezetője kedden halt meg a katonákkal összetűzve Zindzsibártól, Abján tartomány legnagyobb városától keletre. A harcok szerdán is folytatódtak.

A magukat a Saría Híveinek nevező, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek május végén foglalták el Zindzsibárt, és azóta harcban állnak a hadsereggel, amely egy gépesített dandárt is bevetett ellenük.

A SABA hivatalos jemeni hírügynökség megerősítette Sabváni halálhírét. 2010 januárjában a jemeni hatóságok már bejelentették, hogy megölték a jemeni al-Kaida hat vezetőjét, közöttük Sabvánit, de a hírt a terrorszervezet cáfolta.

Az al-Kaida arab-félszigeti szárnya a terrorhálózat jemeni és szaúdi szervezeteinek egyesülésével jött létre 2009 januárjában.Jemen déli és keleti részében vetette meg a lábát, ahol rendszeresen nekik tulajdonítják a biztonsági erők elleni támadásokat.

A hadsereg azután kezdte meg előrenyomulását Zindzsibár irányában, hogy a helyi törzsek kezdtek fellépni az Abján tartománybeli, al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveresekkel szemben. Az állig felfegyverzett törzsi harcosoknak több településről sikerült elűzniük az azokat ellenőrzésük alatt tartó iszlamista fegyvereseket.