Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Sanader volt kormányfő tagadja a korrupciós vádakat

2011.07.21. 20:27
A több korrupciós ügy mellett az INA eladása körüli visszaélésekkel is vádolt egykori horvát kormányfő nem tett vallomást, mivel nem akarja megkönnyíteni a horvát ügyészség munkáját. Sanader szerint politikai támadás áldozata.

Vallomást tett Ivo Sanader volt horvát kormányfő az őt korrupcióval gyanúsító horvát ügyészek előtt csütörtökön Zágrábban, de a politikus kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni.

Sanader, aki 2004 és 2009 között állt a horvát kormány élén, tagadott minden terhére rótt vádat - mondta el az exkormányfő védőügyvédje, Cedo Prodanovic a zágrábi Remetinec börtönben tartott kétórás meghallgatás után.

Az ügyvéd szerint Sanader azért nem válaszolt a korrupciós ügyeket vizsgáló horvát ügyészség (USKOK) kérdéseire, mert nem akarja megkönnyíteni ez utóbbi dolgát.

Sanader a meghallgatáson előterjesztette védekezési stratégiáját a Fimi Media-ügyben. A Jutarnji list című lap korábbi beszámolója szerint a hatóságok azt gyanítják, hogy 120 millió horvát kuna (16 millió euró) vándorolt törvénytelenül állami cégektől a Fimi Media nevű vállalathoz. Sanadert ezzel az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezet megalakításával gyanúsítják - írta ahorvát lap.

Ausztria hétfőn adta ki Horvátországnak Sanadert. A volt kormányfőt decemberben fogták el Salzburg közelében. A csütörtöki meghallgatást a börtöncellában, nem pedig az ügyészség irodájában tartották, a politikus ugyanis komoly bokasérülésre panaszkodik, ami miatt egyébként már orvosi vizsgálatot is kért.

Sanadert legközelebb július 27-én hallgatják meg az USKOK ügyészei, egy másik ügyben.

Sanader ellen öt ügyben vizsgálódik az USKOK, amely a politikust gyanítja például annak a tervnek a hátterében, amelynek értelmében miniszterelnöksége idején titkos pénzalapot akartak létrehozni a kormányzó, konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) számára. Szintén vizsgálják a hatóságok azt a gyanút, hogy Sanader 10 millió eurót kapott azért, hogy a Mol magyar olajtársaság megszerezhesse az INA horvát kőolajipari vállalat irányításának jogát. A Mol ezt kategorikusan tagadta.

A meghallgatásokat zárt ajtók mögött tartják, s mindaddig kevés részletet terveznek nyilvánosságra hozni, amíg az ügyészek el nem döntik, hogy előállnak-e vádemelési javaslattal.

A horvát kormány korábban korrupcióellenes kampányt indított, hogy eleget tegyen az európai uniós csatlakozási feltételeknek, és bár a csatlakozási tárgyalásokat már lezárta, a kampány még nem ért véget.