Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A vállaltan melegek is lehetnek katonák Amerikában

2011.07.22. 06:34 Módosítva: 2011-07-22 09:25:39

Az amerikai védelmi minisztérium sajtóértesülések szerint pénteken bejelenti: nincs akadálya, hogy hatályon kívül helyezzék azt a törvényt, amelynek alapján elbocsátották a hadseregtől, aki nyíltan vállalta, hogy homoszexuális.

Nem válhatnak a melegek

Változik a melegházasság amerikai megítélése, Obama elnök a napokban jelentette be, hogy már nem ellenzi, és ezért kezdeményezi az azt tiltó szövetségi törvény törlését. A jelenleg államonként eltérő módon szabályozott melegházasság azonban a melegeket is új kihívások elé állította.

A BBC csütörtökön számolt be egy Marylandben élő leszbikus nőről, aki feleségével Kaliforniában kötött házasságot. Most szeretnének elválni, azonban Maryland állam nem ismeri el a melegházasságot, következésképpen feloldani sem hajlandó azt. Ha a nő pár mérfölddel arrébb, a (külön közigazgatási egységet képező) fővárosban lakna, már rég elválhatott volna.

A megoldást a házasságvédelmi törvény törléséig az jelentené, ha szövetségi szinten szabályoznák, hogy az államok ismerjék el a máshol kötött (meleg)házasságokat.

Az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott törvény a "ne kérdezd, ne mondd" elv alapján kimondta, hogy a seregnél hivatalosan nem kérdezhetnek rá a katonák nemi identitására, ők pedig nem kötelesek azt felfedni. A bevallottan homoszexuális egyéneket viszont nem vették állományba, a már a fegyveres erők kötelékében lévőket pedig leszerelték. Az eltelt 18 évben több mint 13 ezer embert bocsátottak el emiatt a seregtől.

A kongresszus tavaly decemberben megszavazta a jogszabály eltörlését, és ezt Barack Obama elnök is ellátta kézjegyével, teljesítve az elnökválasztási kampányban tett ígéretét. Az új szabály azonban csak azután léphet életbe, hogy a hadsereg megállapította, hogy az újítás nem befolyásolja károsan a katonák harcképességét. Az új védelmi miniszter, Leon Panetta és Mike Mullen, az amerikai haderő egyesített vezérkarának főnöke várhatóan helyi idő szerint péntek délután teszi meg ezt a bejelentést. Ezután még 60 napot kell várni, amíg a törvény végrehajtható lesz.

Melegjogi szervezetek régi célja volt az 1993-as törvényben leírt gyakorlat megváltoztatása. A decemberi kongresszusi szavazás előtt jelent meg egy nagyszabású felmérés eredménye, amely szerint a hadseregben a katonák 70 százaléka támogatja a melegekre vonatkozó korlátozás megszüntetését.