Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Belgrád kiadta Hágának Hadzsicsot

2011.07.22. 11:35

Snezana Malovics szerb igazságügyi miniszter péntek délelőtt aláírta azt a parancsot, amelynek alapján kiadták GoranHadzsicsot, a háborús bűncselekményekkel vádolt volt horvátországi szerb vezetőt. A Hadzsicsot szállító repülőgép már úton van a Nemzetközi Törvényszék székhelye, Hága felé.

Hadzsicsot előbb még Újvidékre, beteg édesanyjához szállították a belgrádi börtönből, ahol őrizték – közölte a szerb állami tévé. Innen vitték a belgrádi repülőtérre.

Korábban egy másik, hasonlóképpen rendőrökkel őrzött konvoj a belgrádi légikikötőbe érkezett, amelyről szemtanúk is beszámoltak. Ez egy megtévesztésül kiküldött gépkocsioszlop volt.

A hatóságok Ratko Mladics, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt katonai főparancsnoka hágai kiadatása esetében is így jártak el, konvojt menesztettek a repülőtérre, miközben Mladicsnak engedélyezték, hogy felkeresse lánya sírját.

A B92 tévéállomás forrásokat idézve azt közölte: Hadzsicsnak lehetővé tették, hogy felkeresse édesanyját Újvidéken. Innen a belgrádi repülőtér félóra alatt elérhető rendőrségi felvezetéssel.

Hadzsicsot a héten, szerdán fogták el a vajdasági Fruska Gora hegységben. Ügyvédje, Toma Fila csütörtökön közölte: védence írásban nyilatkozott arról, hogy lemond a fellebbezés lehetőségéről. "Ebben a pillanatban is mehetne (Hágába), de úgy állapodtunk meg, hogy előbb találkozik a családjával" – tette hozzá.

Hadzsicsot csütörtökön felkereste fia, lánya és nővére a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai különleges törvényszék belgrádi fogdájában. Péntek reggel felkereshette az a nő, akivel bujkálása alatt élt együtt, és akivel gyerekük is született.

Goran Hadzsics a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak az elnöke volt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéken 2004 nyarán készült el a vádirat ellene, amelyben háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

Jóllehet Hadzsics a háborús idők kevésbé jelentős szerb vezetői közé tartozott, nagy érdeklődés mutatkozik személye iránt, mivel Ratko Mladics májusi elfogása óta ő volt a Hága által körözött utolsó feltételezett délszláv háborús bűnös.

A hágai Nemzetközi Törvényszék Burton Hall (Bahama-szigetek), Guy Delvoie (Belgium) és Antoine Kesia-Mbe Mindua (Kongói Demokratikus Köztársaság) személyében csütörtökön kijelölte a Hadzic ügyében eljáró bírói tanács tagjait.