Trance-számokkal üzent a norvég ámokfutó

2011.07.24. 00:47

Nem sokkal elfogása után törölték a Facebookról a norvégiai ámokfutó, a 32 éves Anders Behring Breivik profilját, de sikerült még időben lementeni az oldal egy részét (pdf). Az ezen szereplő adatok a történtek fényében érdekes összefüggéseket mutatnak és persze kellő muníciót adnak a spekulációkhoz is.

Breivik a pénteki oslói robbantás és az Utøya szigetén végrehajtott lövöldözés előtt pár nappal, július 17-én hozta létre Facebook oldalát. Valószínűleg ezen keresztül is üzenni akart. Ismerősei egyáltalán nem voltak. Vagy magányos, a semmiből jövő emberről van szó, vagy csak még friss volt a regisztrációja, ezért nem jelölte be senki. A profiloldal kellően titokzatos, de ahhoz épp elég konkrétumot árul el, hogy az ámokfutó személyiségét megfejteni akaró sajtó táplálkozhasson belőle.

image-240546-galleryV9-dvhv

Breivik lementett Facebook-profilján az alapadatok között szerepel, hogy keresztény, konzervatív nézeteket vall. Hobbija a vadászat, szeret lövöldözős videójátékokat (Modern Warfare 2) és szerepjátékot játszani (World of Warcraft, WoW-profilját is törölték) és furcsa módon szabadkőműves is. Tisztelője Winston Churchillnek és a norvég náciellenes ellenállás hősének, Max Manusnak is.

Kedvenc filmjei között szerepel a Gladiátor, a spártai hősökről szóló, véres, 300, és Lars von Trier kegyetlen Dogvilleje. Kedvenc sorozatai között említette az emberek ellen forduló robotokról szóló Capricát, a szimpatikus sorozatgyilkosról szóló Dextert, illetve a vámpírokról szóló True Bloodot, és a Pajzs - Az erőszak törvényét, amelyben rendőrök harcolnak brutális utcai bandák ellen.

Braivik azt írta magáról, hogy a pszichológiáról szóló könyvek érdeklik, de felsorolta Richard Rorty pragmatikus filozófus Consequences of Pragmatism című könyvét, Kafkától A pert, és John Stuart Mill egyik művét is. John Stuart Milltől  származik az az idézet, ami Breivik egyetlen Twitter-üzenetében szerepel: "Egy ember, akinek hite van, olyan erős, mint százezer másik, akinek csak érdekei", igaz, az angol liberális filozófus-közgazdász eredeti mondásában nem százezer, csak 99 érdekvezérelt emberre utal.

Az oldalra feltett képeken Breivik nyíltan néz a kamerába, szimpatikus, normális, átlagos polgár benyomását kelti. Csak a fotók alapján senki sem gondolná, hogy ez az ember tömeggyilkosságra készül.

Különösen érdekes az a 17 bejegyzés, amelyet Breivik az alatt a pár nap alatt osztott meg, míg oldala élt. Az időpontok alapján ezt a 17 bejegyzést 17 óra alatt posztolta ki. Ezek főként zeneszámok Youtube-linkjei, illetve a számok szövegeinek részletei.

A posztokat a szakértők és a rendőrség fogja elemezni, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek csak kedvenc számok vagy egy tömeggyilkos üzenete egy playlistbe csomagolva.

Az első kiposztolt szám a Firework.

Breivik ezután az Out of the Sky és a Let It All Out című számokat linkelte, majd a Faithless Insomniájának egy feldolgozát live verzióban.

A sorozat következő darabjai az After All, majd a Big Sky, aztán Armin van Buurentől a Sound Of Goodbye. Döntsék el, hogy a klip képei nem emlékeztetik-e önöket egy szigetre, ahol nagyon durva dolgok történtek.

>

A következő poszt egy baljós, szomorú siratódal az Age of Conan című videojáték soundtrackjéből.

Aztán újra Armin Van Buuren jön (Hold On To Me), majd a sötétben menekülős, pörgős Holding on to Nothing Audrey Gallaghertől.

Az utolsó klip a Freefalling.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM