Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Tüntettek Belgrádban Képíró magyarországi felmentése miatt

2011.07.24. 23:51 Módosítva: 2011.07.24. 23:53
Több százan tiltakoztak, amiért a budapesti bíróság felmentette a szerbek és szerbiai zsidók megölésével vádolt Képíró Sándort. A tiltakozást szervező civil szervezet eljárást kezdeményez Képíró ügyében a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb ügyészségen is.

Gyűlést tartottak vasárnap este Belgrádban és Újvidéken tiltakozásul amiatt, hogy Magyarországon a Fővárosi Bíróság hétfőn - nem jogerősen - felmentette a háborús bűntettek vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost.

A 97 éves Képíró Sándor a vád szerint 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során egy járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek - többségében szerbek és zsidók - törvénytelen kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Azért jöttünk össze, hogy kinyilvánítsuk egy igazságtalan döntés miatti elégedetlenségünket - mondta Avram Israel, a "Bűnös" címmel egy időben Belgrádban és Újvidéken meghirdetett tiltakozás egyik szervezője. A megmozdulást egy civil szervezet, a Társaság a holokauszt emlékének megőrzéséért szervezte.

"Ma este Belgrád azt a világos üzenetet szeretné küldeni az Európai Uniónak, a demokratikus Európának, hogy Képíró bűnös. Arra számítunk, hogy másodfokon igazságos döntést hoz a budapesti bíróság, és bűnösnek nyilvánítja a volt csendőr századost" - mondta Avram Israel.

A belgrádi megmozduláson részt vett Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese is. Kijelentette, "az egész világon minden normális emberben nyomot hagyott", hogy a budapesti bíróságon a hallgatóság egy része tapsban tört ki az ítélethirdetés után. "Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a tapsot nem hallotta meg Anders Breivik, mielőtt megölte azokat a fiatalokat Norvégiában" - mondta az ügyész a több mint 90 halálos áldozatot követelő péntek délutáni norvégiai kettős merénylet feltételezett tettesére utalva, aki sajtóértesülések szerint szélsőjobboldali nézeteket vallott. Ez egy rémisztő üzenet a szélsőségeseknek szerte a világon, egyszersmind az áldozatok megcsúfolása - fűzte hozzá Bruno Vekaric.

Az újvidéki megmozduláson - amelyen több százan vettek részt - fölszólalt az 1942 januárjában Újvidéken és környékén elkövetett tömeggyilkosság egyik túlélője, a ma 86 éves Ljubisa Letic, akinek apja és két nagybátyja is áldozatul esett a mészárlásnak. Elhangzott, hogy a tiltakozást szervező civil szervezet eljárást kezdeményez Képíró ügyében a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb ügyészségen azután, hogy Magyarországon megszületik a jogerős ítélet.