Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Dumdum golyókkal lőtt a merénylő

2011.07.25. 10:05
A preparált golyók "szörnyű belső károsodást okoztak", nyilatkozta a sebész. Az ügyész kérni fogja, hogy a tárgyalás zárt ajtók mögött folyjon.

A fegyveres merénylő, aki 86 táborlakót lemészárolt pénteken a norvég Utoeya szigeten, dum-dum golyókat használt, amelyek a normál lövedékeknél sokkal nagyobb sebet okoznak a testben - közölte a sebesülteket ápoló kórház fősebésze.

Colin Poole, aki az Oslótól északnyugatra fekvő Honefoss kórházában a sebészeti osztályt vezeti, vasárnap elmondta, hogy 16 náluk kezelt sebesültben találták meg olyan golyók apró darabkáit, amelyek többé-kevésbé a testen belül robbantak fel, és "szörnyű belső károsodást okoztak".

Zárt tárgyalást szeretnének

Az ügyész - kivételesen - a kettős merénylettel gyanúsított Anders Behring Breivik nyolcheti előzetes letartóztatását fogja kérni, amikor a gyanúsított hétfő délután megjelenik egy bíró előtt - derül ki az oslói törvényszék közleményéből. Normál esetben az előzetes letartóztatás leghosszabb időtartama négy hét Norvégiában, de különleges esetekben nyolc hét is kérhető, s az meg is újítható - mondta Viola Bjelland rendőrségi szóvivő.

A közlemény szerint azt is kérni fogja az ügyész, hogy a tárgyalás zárt ajtók mögött folyjon. Az ügyvéd, Geir Lippestad viszont azt mondta az NRK norvég tv-csatornának, hogy védence szeretné, ha a tárgyalás nyilvános lenne, s azon egyenruhában jelenhetne meg. Azt nem tudta megmondani az ügyvéd, hogy Breivik milyen egyenruhára gondolt.

A norvég királyi udvar hétfőn bejelentette, hogy Mette-Marit koronahercegnő féltestvére, egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt is életét vesztette az ifjúsági táborban történt mészárlásban. Marianne Hagen udvari szóvivő közlése szerint az áldozat Trond Bernsten, Mette-Marit mostohaapjának a fia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?