Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egyenruhában menne a bíróságra a norvég mészáros

2011.07.25. 09:18 Módosítva: 2011-07-25 09:19:12
A norvég mészáros szerint pere jó alkalom lesz, hogy mindenkinek elmagyarázhassa nézeteit.

Egyenruhában akar megjelenni a bíróság előtt hétfőn, első meghallgatásán a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője - közölte a gyanúsított ügyvédje.

Geir Lippestad elmondta az NRK norvég tv-csatornának, védence emellett azt is szeretné, ha a tárgyalás - amelyen az előzetes letartóztatásról dönt a bíróság - nyilvános lenne, mert akkor elmagyarázhatná a közvéleménynek, miért követte el tettét. Az ügyvéd azt mondta, nem tudja, védence milyen egyenruhára gondolt.

A mészáros háborút indított volna

A gyanúsítottnak, Anders Behring Breiviknek hétfőn 13 órakor kell megjelennie a bíróság előtt. Ezt megelőzően, délben néma csenddel adóznak Norvégiában és a szomszédos Svédországban az áldozatok emlékének.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 93-an vesztették életüket; négy embert eltűntként tartanak nyilván.

A  32 éves norvég férfi zavaros politikai nézetei szerint háborút akart elindítani az iszlám, a marxizmus és a multikulturalizmus ellen. 1500 oldalas naplójában - amely történelmi fejtegetések, naplórészletek, robbanószerkezet készítéséhez való útmutatások keveréke - részletesen kifejtette, miért volt szükség ártatlan emberek meggyilkolására.

Plágium

Az angolszász sajtó rávilágított, hogy a gyilkos - akit a rendőrség szélsőjobboldali körökkel kapcsolatot tartó keresztény fundamentalistaként írt le - plagizált. A manifesztum egyes részeit egy Amerikában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt merénylőtől, az Unabomberként elhíresült Ted Kaczynskitől kölcsönözte. Kaczynski 1978-tól 17 év alatt 16 házilag készített levélbombát küldött kiszemelt áldozatainak az Egyesült Államokban.

A robbanásokban három ember meghalt, 23-an megsebesültek. A férfi 1995 áprilisában - egy évvel azelőtt, hogy elfogták - közzétett egy 35 ezer szavas manifesztumot, amelyben forradalomra hívott föl a modern társadalmak szerinte veszélyes "ipari-technológiai rendszere" ellen.    Breivik bizonyos részeket gyakorlatilag szó szerint átvett Kaczynski manifesztumából, de nem jelölte meg forrásként a magányos amerikai levélbombás merénylőt, ellentétben másokkal - filozófusokkal, politikusokkal - akiktől szintén idéz, de akiknél pontosan megadja az idézet forrását.

Merkel is célpont

A napló megemlíti, hogy Angela Merkel német kancellárt is a lehetséges célpontok között van - jelentette hétfői számában a Hamburger Morgenpost.

A napilap szerint Merkel kancellár mellett a német szociáldemokraták (SPD), a Baloldal párt és a Zöldek politikusait is fölsorolja az iromány szerzője, Anders Behring Breivik. A német belbiztonsági szolgálatnál közölték, hogy vizsgálják az ügyet.