Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Etikai vizsgálat indul David Wu ellen

2011.07.25. 22:32 Módosítva: 2011-07-26 08:41:44
Vizsgálatot kért az amerikai képviselőház etikai bizottságától egy szexbotrányba keveredett demokrata képviselő ellen Nancy Pelosi, a ház demokrata kisebbségének vezetője, közölte a CNN.

Egy fiatal nő a The Oregonian című lap pénteki cikke szerint azt állítja, hogy David Wu oregoni képviselő az akarata ellenére létesített vele szexuális kapcsolatot, néhány héttel a tavaly novemberi választások után. Az ügy pikantériája, hogy az 56 éves politikus egy egykori iskolatársának és kampánytámogatójának 18 éves lányával feküdt le.

david wu 000 Was4106965

Lapértesülések szerint Wu, noha politikai ellenfelei ezt követelik tőle, nem akar lemondani, de valószínűleg nem jelölteti újra magát a jövő évi választásokon.

A kongresszusi képviselővé hét alkalommal megválasztott Wu munkatársainak körében nem tagadta, hogy nemi kapcsolatot létesített az őt vádoló – meg nem nevezett – nővel, de azt állította, hogy partnere beleegyezett az aktusba. A politikus vádlója ugyanakkor nem próbál jogi úton elégtételt venni sérelméért, mondván, hogy az esetnek nem voltak tanúi.

Kiborította a stábot

A nő állítása új megvilágításba helyezi azokat a panaszokat, amelyek szerint David Wu legutóbbi kampányának finisében igen furcsán viselkedett. A képviselő stábjának hét tagja mondott fel, mert Wu többször dühöngött a megbeszéléseiken, és olyan fotókat küldött szét magáról e-mailben, amelyek tigrisjelmezben ábrázolják. Az incidensek után a képviselő pszichiáterhez fordult.

A 2004-es kampány idején Wu elismerte, hogy 1976-ban a Stanford Egyetemen megpróbálta erőszakkal rávenni volt barátnőjét nemi kapcsolatra. David Wu válófélben van, 2009 óta külön él a feleségétől.

Az új botrány egy hónappal azután robbant ki, hogy lemondásra kényszerült Anthony Weiner demokrata képviselő, akit sokan esélyesnek tartottak New York polgármesteri posztjára. Weiner egyebek között magáról készített szeméremsértő fotókat küldözgetett az interneten ismeretlen nőknek.

Weinert megelőzően John Ensign republikánus szenátor mondott le a mandátumáról, miután a ház etikai bizottsága vizsgálatot indított ellene, mert megpróbálta anyagi eszközökkel eltussolni, hogy viszonyt folytatott stábjának egyik tagjával. Februárban Christopher Lee republikánus képviselő távozott, mert magát félmeztelenül ábrázoló fotót küldött egy nőnek, akivel az interneten akadt össze.