Vámpíros sorozat volt a norvég mészáros kedvence

2011.07.25. 11:54 Módosítva: 2011.07.25. 11:55
Rejtőzködő életmódot folytatott a Norvégiában 96 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik. A New York Times beszámolója szerint a gyilkos a mindennapi életben csendes alak volt, aki kedvelte a europopszámokat, az Inni és élni hagyni (True blood) című vámpíros sorozatot nézte, vasárnaponként pedig anyjánál ebédelt.

"Semmi olyat nem mondott, amit fel tudnék idézni" - jellemezte a norvég tömeggyilkost egykori iskolatársa. "Egy volt a tömegből, ha értik, mire gondolok. Könnyű elfelejteni" - mondta a New York Timesnek Stig Fjellskaalnes, aki a konzervatív Haladás Párt gyűléseiről ismerte Breiviket, még a 2000-es évekből.

Valóban, Breivik múltjában semmi nem utalt szörnyű tettére. A férfi Osló középosztály által lakott negyedében, Skoyenben nőtt fel. Apja kormányhivatalnok volt, anyja nővér, akik még egyéves korában elváltak. Gyermekkora eseménytelen volt, 1500 oldalas manifesztója, naplója leírása szerint boldog.

Elit középiskolában tanult, ahol osztálytársai csendes, intelligens fiúnak ismerték meg. Egyik közeli barátja muszlim volt, és a multikulturális hagyományokkal bíró hiphop zenét hallgatta. 1500 oldalas manifesztója szerint még graffitizett is. Egyetlen összeütközése a törvénnyel is emiatt volt. Egyszer elkapták, és a rendőrség közmunkára ítélte, falakat kellett lemosnia.

Úgy érezte, elhagyta a nővére

Breivik nézetei nagyjából tíz éve változtak meg. "2000 környékén jöttem rá, hogy a demokratikus küzdelem Európa iszlamizációja ellen, az európai multikulturalizmus elveszett" - írta a naplójában, amelyet a merénylet előtt rakott fel az internetre. Breivik lelkes tagjává vált az iszlám és a bevándorlás veszélyeivel foglalkozó fórumoknak.

Bár kívülről nem látszott, ebben az időben érték kisebb nehézségek. Apja Franciaországba költözött, kapcsolatuk elhidegült. Elisabth nővérével szintén megszakadt a kapcsolata, miután Amerikába költözött, és hozzáment egy amerikai férfihoz.

"Elisabeth volt a biztos pont az életében. Érzékenyen érintette, amikor elköltözött. Azt hiszem, akkoriban került zuhanó spirálba az élete" - mondta egy gyerekkori barátja, aki azért nem adta nevét az interjúhoz, mert nem norvég születésű.

A NATO a muszlimokat védte

Egy országos norvég újság, a Dagbladet beszámolója szerint Breivik 18 éves kora körül kezdett érdeklődni a neonáci mozgalom iránt, és állítólag beengedő emberként dolgozott szélsőjobboldali eseményeken. Később azonban a neonáci mozgalom kritikusává vált. Naplója szerint fontos pont volt az életében az 1999-es szerbiai NATO-bombázás: a népirtás megállítására indított hadműveletet úgy látta, hogy az a keresztények elárulása a muszlimok érdekében.

Szintén itt írja, hogy egy olyan üzletbe kezdett, amellyel milliókat keresett. Szomszédai azonban máshogy tudják: szerintük rokonaitól kért pénzt.

Kapcsolata anyjával az utóbbi időben lazult. Sokáig rendszeres vasárnap déli vendég volt nála. A rendőrség úgy tudja, farmot bérelt Norvégia keleti felén, ahol a merénylet előkészítésével foglalkozott.

Szabadidejében vagy a szélsőjobbos, vagy a World of Warcraft fórumain írogatott. Az utóbbin egy bögyös nő volt az avatárja. Kedvelte az Inni és élni hagyni (True blood) című vámpíros sorozatot, és kedvelte az europop- és trance számokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport