Valér
2 °C
8 °C

Vizsgálják, mit csinált a norvég merénylő Prágában

2011.07.25. 20:25

Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, vizsgálja ki, mit csinált Anders Behring Breivik, az oslói gyilkosságok elkövetője tavaly Prágában, írja az iDnes hírportál . Breivik az interneten közzétett naplója szerint tavaly augusztus végén és szeptember elején hat napot töltött Prágában, ahol fegyvereket akart szerezni.

A norvég hatóságok most azt szeretnék megtudni, vajon Breivik fölvette-e a kapcsolatot cseh szélsőségesekkel vagy fegyverkereskedőkkel. Bírósági vallomásában állítólag azt mondta, hogy szervezetének "még két sejtje működik".

Breivik esetleges prágai kapcsolatait a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya vizsgálja. "Csak azt tudom megerősíteni, hogy kapcsolatban vagyunk a norvég féllel, amely bizonyos információk ellenőrzését kérte tőlünk. Azt, hogy konkrétan mi érdekli a norvégeket, nem kívánjuk nyilvánosságra hozni" - mondta Pavel Hanták, a rendőrségi szóvivő.

Az iDnes úgy tudja, a norvégek felkérése nagyon konkrét. Breivik ugyanis tavaly hat napot töltött Prágában, és megpróbált kapcsolatba lépni fegyverkereskedőkkel. Internetes feljegyzéseiben két cseh szervezetet, mint potenciális szövetséges említett: a Nemzeti Ellenállást és a Nemzeti Pártot, amelyeket a cseh sajtó általában neonácinak minősít.

"A norvégek attól tartanak, hogy Breiviknek szövetségesei lehettek Európában. Bennünket, de másokat is felkértek, hogy próbáljunk meg ennek utána járni" - nyilatkozta neve elhallgatását kérve egy magas rangú cseh rendőrségi tisztviselő az iDnesnek.

A hírportál úgy tudja, hogy a "cseh szál" mellett létezik egy "lengyel szál" is, amelyet már vizsgálnak a lengyel hatóságok. A hírportál értesülése szerint Breivik üzleti kapcsolatban volt egy wroclawi kereskedővel, aki vegyi anyagokat árul az interneten.