Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Oslo püspöke nem beszélne fundamentalizmusról

2011.07.26. 16:02
Oslo katolikus püspöke a múlt pénteki norvégiai terrortámadások nyomán óvatosságra intett az olyan kifejezések használatát illetően, mint a "keresztény fundamentalizmus".

A Kathpress hírügynökségnek adott interjúban Markus Brent Eidsvig úgy vélte: a merénylő, Anders Behring Breivik megpróbálta a keresztény hitet a maga céljaira kisajátítani. A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy "Norvégiában élnek fundamentalista keresztények is, de ők soha nem tennének hasonlót, és nem is rokonszenveznek Breivikkel".

Eidsvig kifejezte meggyőződését, hogy a sokkoló eseményeket követően Norvégia képes lesz megőrizni demokratikus társadalmának nyitottságát. "Már megmutatkozik, hogy meg fogjuk védelmezni demokratikus, emberi értékeinket" – mondta az oslói városháza előtt rendezett hétfői nagygyűlés kapcsán, amelyen az emberek kölcsönösen bátorították egymást.

A püspök úgy véli, hogy a terrortámadások után különösen nagy felelősség hárul a katolikus egyházra mint a bevándorlók első fogadóállomására. Az országban élő katolikusoknak mindössze tíz százaléka született norvég. (A lakosság túlnyomó része evangélikus vallású.) Eidsvig szerint az egyház feladata elsősorban az, hogy segítse a bevándorlók beilleszkedését a társadalomba anélkül, hogy azok feladnák saját kultúrájukat. "A mi társadalmunk elég nyitott ahhoz, hogy az ember megtartsa hitét és saját kultúráját" – hangoztatta Oslo püspöke.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft