Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Felgyújtották az egyik szerb-koszovói átkelőt

2011.07.27. 21:03 Módosítva: 2011.07.28. 08:45
Feldühödött szerbek felgyújtották a jarinjei átkelőt, amely a zömmel albánok lakta Koszovó északi részén, a Szerbiával közös határon fekszik.

Körülbelül kétszáz fiatal este hét óra körül támadta meg a határállomást. Égő benzines palackokat hajigáltak az épületre, amely lángba borult. Később lövések voltak hallhatóak a térségből, közölték szemtanúk.

Állítólag a felfegyverzett szerb civilek és a NATO koszovói békefenntartói erejének (KFOR) helyszínen tartózkodó egysége között tört ki tűzpárbaj, de ezt az információt előre nem tudta ellenőrizni az AP amerikai hírügynökség.


Jarinje nagyobb térképen

Halottakról vagy sebesültekről nem érkezett jelentés. A KFOR hivatalos jelentése ugyan elismeri a fegyverhasználatot, de a közlemény szerint az akciónak nincsenek áldozatai vagy sérültjei, a KFOR erői a támádás során elhagyták a határátkelőt, később azonban visszatértek, és eloltották a keletkező tüzeket is.

000 Par6417125

Megtámadták a Tanjug munkatársait

Ugyanakkor a Leposzavics településről Jarinjére vezető úton pár perccel este nyolc óra előtt támadás érte a Tanjug szerb hírügynökség munkatársait. Az operatőrt fejbe vágták egy kamerával, a vágót megverték, egyedül a riporter úszta meg sebesülések nélkül a támadást. Az operatőr csonttörést és zúzódásokat szenvedett.

Borisz Tadics szerb államfő az erőszak azonnali leállítására szólított fel, és nyugalomra intette a koszovói szerbeket. Az elnöki hivatal sajtószolgálata által kiadott közleményben Tadics azt írta, hogy "az erőszakos cselekményeket végrehajtó huligánok nem Szerbia népét védelmezik".

A jarinjei gyújtogatás néhány órával az után történt, hogy visszavonták két vitatott határátkelőről, a jarinjeiről és a brnjakiról a koszovói különleges rendőri egységeket. Helyüket vegyes összetételű, szerb és albán nemzetiségű rendőrök, illetve vámosok vették át.

000 Par6417123

Az első próbálkozás

Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására kedd hajnalban indult el a koszovói rendőrség különleges egységének akciója a két határátkelő elfoglalására. Ezt azzal indokolta, hogy kormánya érvényt akar szerezni annak a múlt heti intézkedésnek, amellyel megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba. Márpedig Jarinjén és Brnjakon át továbbra is bejuthattak szerb áruk Koszovóba.

Lángol az átkelő
Lángol az átkelő

Ez volt a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére – írta a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából hatvanezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla.

Nincs előrelépés

Az Európai Unió elítélte a koszovói albánok rendőri akcióját, a NATO pedig kéksisakosokat vezényelt a térségbe, hogy enyhítse a feszültséget. Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka szerdán megbeszélést tartott Boriszlav Stefanoviccsal és Goran Bogdanoviccsal, a szerb kormány koszovói ügyekkel foglalkozó két tisztségviselőjével, hogy keressék a megoldást a helyzetre, de egyelőre nincs jele áttörésnek.