Mátyás
-6 °C
1 °C

Laposképernyő és szolárium várja Breiviket a börtönben

2011.07.27. 13:15

A jelenlegi norvég törvények alapján a tömeggyilkos Anders Breivik legfeljebb 21 év börtönt kaphat, életfogytig tartó büntetés nincs az országban.

Arra ugyan van lehetőség, hogy a büntetés letöltésének végén 5 éves szakaszokkal meghosszabbítsák azt, ha a bíróság úgy ítéli, veszélyes lenne a társadalomra, a Foreign Policy által idézett norvég ügyvéd szerint ugyanakkor ez nem valószínű.

A norvég Halden börtönben, ahova Breivik kerülhet (ez az ország második legnagyobb, ugyanakkor legbiztonságosabb börtöne) a raboknak saját cellájuk van, laposképernyős televízióval, saját minifridzsiderrel és hatalmas ablakokkal felszerelve, hogy elegendő napfényt is kapjanak. Ha mégsem kapnának eleget, szolárium is van.

Jól felszerelt sportpálya és könyvtár is tartozik a börtönhöz, és van például stúdió is, ahol saját lemezt is felvehetnek az elítéltek - további képek a Foreign Policy magazin galériájában.

A börtön dekorációjáról egy Banksy-hez hasonló stílusú graffitiművész gondoskodott, egymillió dollárért.

A lapos tv-től a személyi edzőn át a stúdióig - így töltik idejüket a norvég elítéltek (fotók: Alex Masi)
A lapos tv-től a személyi edzőn át a stúdióig - így töltik idejüket a norvég elítéltek (fotók: Alex Masi)

"A társadalomnak és az egyéneknek is félre kell tenniük a bosszúvágyat, és nem úgy gondolni a börtönökre, mint a fájdalom és a büntetés helyeire. A szabadság elvétele önmagában is elég nagy büntetés, nem kell rossz körülményekkel meg is nehezíteni" - mondta egy büntetésvégrehajtási tisztviselő a norvég rendszerről a Daily Mailnek.