Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Előretörtek a líbiai felkelők

2011.07.28. 16:38
Sikeres offenzívát indítottak csütörtökön a líbiai felkelők a nyugati országrészben azért, hogy biztosítsanak maguknak egy fontos utánpótlási vonalat a tunéziai határvidéken. Ez eddig a legnagyobb offenzíva a nyugati országrészen.

A felkelők szóvivője szerint a hajnali támadásban több száz harcosuk vett részt. A hegyekből előtörve több helyen is sikerült előrenyomulniuk egy száz kilométer széles frontvonalon, és két várost is elfoglaltak. Az összecsapásokban négy harcos elesett, és sok megsebesült, de közben elfogtak 18 kormánykatonát.

A polgárháború öt hónappal ezelőtti kitörése óta ez a felkelők legnagyobb offenzívája a tunéziai határ térségében. Errefelé halad az utánpótlás útvonala Tunézia és a Nefusza-hegység között. A kormánykatonák a síkságot tartják ellenőrzésük alatt. A felkelők harckocsikat és rakétákat vetettek be ellenük. A támadásban mintegy ötszázan vesznek részt, és a becslésük szerint 700-an állnak velük szemben.
A leghevesebb összecsapás Gazaja városnál volt, amelyet két oldalról támadtak meg, és végül sikerült elfoglalni, akárcsak al-Dzsaus várost. Az előbbi a határtól tucatnyi kilométerre, az utóbbi a Tripolit a tunéziai határral összekötő főút mentén keletebbre fekszik. A felkelők nagy mennyiségű fegyver és lőszert zsákmányoltak - mondta a szóvivőjük.