Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyerekkereskedelemmel gyanúsítják Charles Fejtőt

2011.07.28. 18:32
Fejtő Ferenc történész fia, az ASPEC gyermekvédelmi szervezet alapítója a gyanú szerint hamis iratokkal próbált kicsempészni egy 14 éves cigány lányt Erdélyből. A román sajtóban pedofilvádakról is írtak, Fejtő ügyvédje cáfolta ezt. Szerinte egészen másról szól a történet.

Bűnvádi eljárás folyik Romániában gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás gyanújával a francia állampolgárságú Charles Fejtő, Fejtő Ferenc történész fia, az ENSZ égisze alatt működő ASPEC elnevezésű gyermekvédelmi szervezet alapítója ellen.

A Bihoreanul című bihari hetilap még áprilisban írt arról, a nagyváradi ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes főosztályának (DIICOT) ügyészei Fejtő ellen nyomoznak, mert hamis iratokkal megpróbált egy olyan 14 éves cigány lányt kicsempészni Erdélyből, akit már korábban "szexuálisan kihasznált". Ezt idézte csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Hatvanezer euróért

A Bihoreanul cikke szerint Fejtőt a román hatóságok azzal vádolják, hogy a gyermeket hatvanezer euróért "vásárolta meg" az anyjától. Mint felidézik, akkor került az ügyészség látókörébe, amikor hamis iratokkal próbálta kicsempészni Erdélyből (Nagyszalontáról). A lap úgy tudja, hogy a 66 éves férfi ellen pedofília, gyermekkereskedelem és okirat-hamisítás miatt emeltek vádat, és a nyomozás ideje alatt nem hagyhatja el Romániát.

Az "üzletre" az írás szerint 2010 novemberében került sor Párizsban, ahol Fejtő először állítólag 20 ezer eurót fizetett a lányért. A család házat vett a pénzből - írta a lap, hozzátéve: Fejtő állítólag utánuk ment Nagyszalontára, újabb pénzösszeget adott át az asszonynak, így kerekedett fel az összeg 60 ezer euróra.

Feltűnt a határőrnek

Az említett cikk szerint ezután a cigányasszony segített hamis iratokat szerezni, amelyekben az állt, hogy a lány nagykorú. Amikor visszaindultak Franciaországba, akkor fogták el őket a határon, mert az egyik határőrnek feltűnt, hogy a lány nem lehet nagykorú.  A lap információi szerint a lányt Charles Fejtő korábban bántalmazta, szexuálisan zaklatta, és kényszerítette, hogy orgiákon vegyen részt a barátaival.

A Bihoreanul állításai nyomán az MTI megkereste Sallak Istvánt, Charles Fejtő ügyvédjét, aki azt mondta, védencét hivatalosan nem pedofíliával gyanúsítják, hanem gyermekkereskedelemmel és okirathamisítással.

Tanúkat várnak

Cáfolta, hogy már vádemelés is történt volna az ügyben. Egyelőre még nincsenek bizonyítékok, a védelem pedig még néhány tanúvallomást vár Franciaországból olyan személyektől, akik igazolnák, hogy nem volt semmiféle természetellenes kapcsolat a férfi és a lány között, mondta az ügyvéd. Hozzátette, a román hatóságok nem tiltották meg Charles Fejtőnek, hogy elhagyja Romániát, így ő két hónappal ezelőtt már Franciaországba távozott.

Az ügyvéd által elmondottak szerint a kislányt Párizsban szülei koldulásra kényszerítették, el is törték nyolc helyen a karját. Egy ismeretlen hölgy bejelentése alapján azonban kórházba szállították, majd a kezelés végeztével a gyermekvédelmi bíróságon hallgatták ki. A bíróság tolmácsa akkor felvette a kapcsolatot Fejtővel, akiről köztudott volt, hogy gyermekek felkarolásával, segélyezésével foglalkozik - mondta Sallak István az MTI-nek.

A másik változat

Az ügyvéd szerint Fejtő valóban adott pénzt a szülőknek, hogy Romániába visszaköltözve vegyenek maguknak házat. A férfi el is utazott később a helyszínre, hogy megtekintse a vásárolt lakhelyet. Azután a kislány is, a szülei is vissza akartak menni Párizsba, Fejtő ebben is segíteni akart nekik. Ugyanabban a kocsiban ültek, amikor a határátkelőn a határőrök találtak a lány csomagjai között egy hamis útlevelet, de az ügyvéd állítása szerint a lány nem azt használta fel a határátkelés céljából.