Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Most befejeztem, mondta a tömeggyilkos

2011.07.28. 12:33 Módosítva: 2011.07.28. 12:39

"Most befejeztem" – a Verdens Gang című norvég lap csütörtöki száma szerint ezek voltak Anders Behring Breivik első szavai az Oslóhoz közeli Utoya szigetén rendezett múlt pénteki vérfürdő után, amikor a rendőrök őrizetbe vették.

A harminckét éves gyanúsított ezután egyfolytában beszélt, de a cikkből nem derül ki, miket mondott pontosan. A rendőrség nem erősítette meg a lap információit, csak annyit közöltek, hogy Breivik nem tanúsított ellenállást.

Az NTB norvég hírügynökség rendőrségi körökre hivatkozó csütörtöki jelentése szerint másodpercekkel az őrizetbe vétel előtt a közelben tartózkodó elitegység tagjai már célba vették a férfit, hogy ártalmatlanná tegyék vagy megöljék.

Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról
Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról

Amint azonban az egyik rendőr meggyőződött arról, hogy Breiviknél nincs fegyver, és nincs rajta robbanószerkezet, a tűzparancsot az utolsó pillanatokban visszavonták.

Az elitkommandó vezetőjének, Haavard Gaasbakknak az elmondása szerint nem sokkal azután, hogy a szigetre értek, és közeledtek a lövöldözés helyszíne felé, odakiáltottak, hogy "Rendőrség! Fegyverrel vagyunk!". Ezután egy fás helyről előjött Breivik feltartott kézzel, fegyvere tizenöt méterrel mögötte letéve.

A rendőrség szerint ekkor 18 óra 27 volt, egy órával és egy perccel azután, hogy a helyi rendőrség az első riasztást kapta, és körülbelül nyolcvan perccel azután, hogy a norvég média szerint a mészárlás elkezdődött.