Orsolya
9 °C
21 °C

Pristina nem adja Észak-Koszovót

2011.07.28. 12:56 Módosítva: 2011.07.28. 12:56
Amerikai békefenntartók ellenőrzik csütörtök reggel óta a forgalmat azon a koszovói határátkelőn, amelyet előző este gyújtottak fel feltehetően koszovói szerbek, tiltakozva amiatt, hogy koszovói albán kommandósok próbálták elfoglalni a létesítményt.

A NATO koszovói békefenntartói erejének (KFOR) katonái átvizsgálják a Szerbiával közös határon fekvő jarinjei átkelőn áthaladó autókat és utasokat. Kizárólag autókat engednek át, mivel a gyújtogatás okozta károk miatt nagyobb autók nem tudnak áthaladni rajta.

Szerdán Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka tárgyalt a koszovói szerbek, illetve Belgrád képviselőivel, közöttük Goran Bogdanoviccsal, a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterével, és abban állapodtak meg, hogy amerikai békefenntartók veszik át a jarinjei közúti forgalom ellenőrzését.

Kedd hajnalban Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására a koszovói rendőrség különleges egységei megpróbálták elfoglalni a jarinjei és a brnjaki határátkelőt, hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megakadályozzák a szerb áruk importját Koszovóba.

A pristinai sajtó szerint ez a koszovói kormány első próbálkozása volt arra, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére. A kísérlet azonban a térségben egy tömbben élő szerbek heves ellenállásba ütközött, és csak a brnjaki átkelőt sikerült elfoglalniuk. Szerda este feldühödött álarcos szerb fiatalok felgyújtották a jarinjei átkelőt.

Thaci Belgrádot vádolja

Hashim Thaci azzal vádolta Belgrádot, hogy szítja az erőszakot a szerbek lakta Észak-Koszovóban. Rendkívüli sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az incidensekért a térségben Szerbia által létrehozott párhuzamos hatalmi struktúrák a felelősek. Thaci közölte, hogy a koszovói rendőrség és a KFOR a továbbiakban is ellenőrzése alatt fogja tartani a brnjaki átkelőt, és vissza akar térni a másikra is.

"Kompromisszum kizárt" – mondta Thaci, és hozzátette, hogy az Észak-Koszovó elszakítására irányuló belgrádi kísérlet kudarcot fog vallani. Felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, és bízzon a koszovói intézményekben és a KFOR-ban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön telefonon beszélt Thacival és Borisz Tadics szerb elnökkel, és elítélte az erőszakcselekményeket, valamint aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy térjenek vissza a párbeszédhez, és haladéktalanul rendezzék a megoldatlan kérdéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön zárt ülésen tájékozódik a kialakult helyzetről, Koszovóban pedig folytatódnak a tárgyalások Belgrád és Pristina között a KFOR-parancsnok közvetítésével.