Emőke
-4 °C
9 °C

A Munkáspárt ezután is Utøya szigetén tartja nyári táborát

2011.07.29. 14:33

Egy héttel az után, hogy az oslói kormánynegyedben végrehajtott pokolgépes merényletben, majd az Utøya szigeti ifjúsági nyári táborban elkövetett mészárlásban 76 ember vesztette életét, Norvégiában pénteken félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat.
Az oslói katedrálist virághegyek veszik körül. A norvégok és a gyászukban osztozó külföldiek az elmúlt hét leforgása alatt mindennap újabb és újabb virágokat, csokrokat helyeztek el a főtemplom harangtornyának a lábánál.

A külügyminiszter a Munkáspárt ifjúsági táborában, Utoya szigetén egy nappal a tragédia előtt
A külügyminiszter a Munkáspárt ifjúsági táborában, Utoya szigetén egy nappal a tragédia előtt

Péntek déltájt megkezdődtek az első gyászszertartások. Elsőként az Oslo melletti Nesoddenben egy 18 éves kurd származású lányt, Bono Rashidot helyezik örök nyugalomra. Bono szüleivel Irakból menekült el 1996-ban, a család Norvégiában telepedett le. A fiatal lány csatlakozott a Munkáspárt ifjúsági tagozatához, amelyben aktív tevékenységet fejtett ki, és írásaiban élesen ostorozta az elvakult idegengyűlöletet.

Jens Stoltenberg kormányfő az áldozatokra való oslói megemlékezésen mondott beszédében kijelentette, hogy Norvégiát egy hete a gonosz támadta meg. "Demokráciánkat érte támadás, a golyók nem csak fiataljainkat, hanem az egész nemzetet érték" - mondta Stoltenberg a Munkáspárt kegyeleti nagygyűlésén, amelynek résztvevői vörös rózsákkal a kezükben egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az áldozatokról. Stoltenberg kijelentette: "együtt kell élnünk július 22-e emlékével, de erre képesek leszünk".

Utoya
Utoya

Eskil Pedersen, a párt ifjúsági tagozatának a vezetője beszédében azt mondta, hogy nem adják fel Utøya szigetét, amelyen a továbbiakban is megrendezik a több évtizedes hagyományokra visszatekintő nyári tábort.
Oslo egyik bevándorlók által lakott negyedében egy mecsetben is megemlékezést tartanak Stoltenberg részvételével.

A 32 éves gyilkos Anders Behring Breivik egyebek között szélsőségesen iszlámellenes elveket vall, s mint a gyilkosságsorozat előtt az internetre feltett írásában jelezte: az európai multikulturalizmus ellen indított hadjáratot.