Hibáztak a 2009-ben lezuhant Air France-gép pilótái

2011.07.29. 18:01 Módosítva: 2011.07.29. 18:04
Az Air France légitársaság 2009-ben lezuhant Rio de Janeiro-Párizs járatának pilótái nem megfelelően reagáltak a sorozatos figyelmeztető jelzésekre, és nem tettek eleget az ilyen esetekre vonatkozó előírásoknak, jelentették be a francia légiközlekedés-biztonsági hatóság (BEA) nyomozói.

A legutóbbi BEA-jelentés szerint a 2009-ben lezuhant Air France-gép pilótái nem vették figyelembe a magasság és a sebesség csökkenésére vonatkozó vészjelzést, és az Airbus A330-as 200 kilométer/órás sebességgel az Atlanti-óceánba zuhant 228 emberrel (közöttük négy magyar állampolgárral és egy szlovákiai magyarral) a fedélzetén.

000T TRMvd955362

A jelentés szerint a pilóták a repülés utolsó perceiben rosszul reagáltak a hibás sebességi adatokra, valamint a gyors zuhanásra. Az aerodinamikai esés vagy átesés veszélyes jelenség, mivel ilyenkor a szárnyak nem képesek megtartani a repülőgépet. A feketedobozok szerint a pilóták nem lefelé, hanem felfelé irányították a gép orrát.

Kereskedelmi járatoknál az átesés igen ritka jelenség, főként ilyen nagy magasságban. A legénység erre az esetre elégtelen, illetve semmilyen kiképzést nem kapott a vizsgálat szerint.

A közel egy percig folyamatosan hangzó vészjelzés ellenére a másodpilóták nem azonosították az átesést. Nem alkalmazták az eljegesedés és a Pitot sebességmérő szondák leállása után előírt eljárást sem, véli a BEA. Az átesés miatt a gép nem egészen 3 perc alatt 11 500 métert zuhant, mielőtt az óceánba csapódott volna.

A vizsgálat rámutatott, hogy a pilótafülkében a feladatok nem voltak megfelelően elosztva. A feketedobozok felvételei szerint a kapitány elment lepihenni, és csak azután tért vissza a pilótafülkébe a két másodpilótához, hogy a gép zuhanni kezdett. A nyomozók azt is kifogásolták, hogy a legénység nem értesítette a kialakult helyzetről az utasokat.

2009. június 1-jén éjszaka a Pitot sebességmérő szondák eljegesedtek, és a pilótafülkében a sebességmérők eltérő adatokat mutattak. Leállt a robotpilóta, és az egyik másodpilóta vette át a gép irányítását, aki nem vette figyelembe a sebesség csökkenése esetére vonatkozó előírást, áll a BEA jelentésében.

A BEA korábbi jelentése szerint a gép egyik pilótája jelezte, hogy erős turbulenciaövezetbe kerülnek, és megállapították, hogy hibásak a repülési, főleg a sebességadatok. A BEA mostani, immár harmadik jelentése a május végén az Atlanti-óceán mélyén megtalált feketedobozok adatainak elemzésén alapszik.

000T TRPar2600231

A jelentéssel együtt számos, a repülésbiztonság növelését célzó ajánlást tettek közzé. A felelősség megállapításához meg kell várni a 2012 elején esedékes végleges jelentést és a bíróság döntését. Az Air France és az Airbus ellen nem szándékos emberölés miatt vádat emeltek.

Az Air France közleménye szerint ugyanakkor jelenleg nincs ok arra, hogy megkérdőjelezzék a legénység műszaki felkészültségét. A légitársaság szerint a jelentésből az derül ki, hogy szokatlan meghibásodások sorozata vezetett az áteséshez, a pilóták szakszerűen jártak el és mindvégig eleget tettek a feladatuknak.

Több mint két évvel a katasztrófa után sem sikerült minden körülményt tisztázni. Eddig csak a Pitot sebességmérő szondák eljegesedését állapították meg mint műszaki hibát, de a nyomozók mindig is azon a véleményen voltak, hogy ez a meghibásodás önmagában nem magyarázza meg a balesetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport