Sára, Márió
2 °C
6 °C

Már száznál többen veszítették el szlovák állampolgárságukat

2011.07.29. 09:22

Egy év alatt 105-re emelkedett azok száma, akik a volt Fico-kormány állampolgársági törvénye miatt elvesztették szlovák állampolgárságukat - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteken.

A hatályos jogszabály szerint ugyanis az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti eredeti állampolgárságát. Robert Fico kormánya a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar lépésre válaszul módosította a szlovák törvényt.

Az Új Szó értesülése szerint azonban a 105 érintettből csak kilencen vettek fel magyar állampolgárságot. A legtöbben, negyvenketten cseh állampolgárok lettek, tizennyolcan németek, tizenhatan pedig osztrákok. Kilencen brit, öten amerikai, hárman holland állampolgárságot vettek fel, egy-egy személy pedig olasz, kanadai és ukrán állampolgárságot kapott.

"A belügyminisztérium a magyar állampolgárság felvétele miatt eddig kilenc embert törölt a szlovák állampolgárok jegyzékéből, négy férfit és öt nőt. Ők vagy bejelentették, hogy felvették a magyar állampolgárságot, vagy megbizonyosodtak erről a hatóságok" - olvasható a lapban.

Az újság úgy tudja: míg sokan valószínűleg titkolják kettős állampolgárságukat, mások nyíltan vállaláják azt. Ilyen a dunaszerdahelyi Cséfalvay Pál is, aki levélben tájékoztatta a belügyminisztériumot arról, júniustól már magyar állampolgár. "Elegem van Önökből, isten veled, szlovák állam" – írta a férfi. A tárca nem kívánta kommentálni a levelet.

Az állampolgársági törvény módosítását a szlovák kormánykoalíció őszre ígérte, több kormánypárti politikus viszont máig kételkedik abban, hogy sikerül enyhíteni a törvényt.