Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

USA: Irán az al-Kaida szövetségese

2011.07.29. 20:56
Az Egyesült Államok szerint Irán megengedi a terrorszervezetnek, hogy területét használja afganisztáni műveletei hátországaként.

Az Egyesült Államok először vádolta meg hivatalosan azzal Iránt, hogy szövetségre lépett az al-Kaida terrorszervezettel és megengedte neki, hogy a területén át pénzt, fegyvereket és harcosokat juttasson el az afganisztáni és pakisztáni bázisaira - közölte pénteken a The Wall Street Journal.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtöki bejelentése szerint az al-Kaida Iránban működő tagjai segítségével kiterjedt adománygyűjtő tevékenységet folytat a Perzsa-öböl országaiban, köztük Kuvaitban és Katarban. A washingtoni kormányhivatal szankciókat hozott a terrorszervezet hat olyan tagjával szemben, akiket a hálózat irányításával gyanúsít. Washington szerint a hálózat feje a szíriai Ezedin Abdul Aziz Khalil, aki 2005 óta tevékenykedik Iránban egy, a teheráni hatóságokkal kötött megállapodás alapján.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a pénzügyi hálózat üzemeltetésének támogatása újabb bizonyíték arra, hogy Teherán támogatja a terrorizmust. Irán New York-i missziójának szóvivője csütörtökön "teljesen alaptalannak" minősítette az amerikai vádakat. A The Wall Street Journal megjegyzi: noha Irán és az al-Kaida a muzulmán hit eltérő irányzatát követi, az iszlám köztársaság és a fundamentalista terrorszervezet közös nevezőre jutott abban, hogy a közép-ázsiai térséget minél előbb meg kell szabadítani az amerikai katonai jelenléttől.