József, Bánk
-6 °C
0 °C

A falloszt rajzoló orosz művész ellen nemzetközi körözést adtak ki

2011.07.31. 22:01 Módosítva: 2011-07-31 22:02:24

Egy szentpétervári kerületi bíróság elrendelte Oleg Vorotnyikov, a Vojna (Háború) elnevezésű csoport vezetőjének őrizetbe vételét az illető távollétében, és nemzetközi körözést adott ki ellene, miközben a csoport tagjai illegalitásba vonultak és így készítik elő következő akciójukat, amely nyilatkozataik szerint "meglepetés lesz a hatalomnak".

A héten lefolytatott tárgyaláson sem Vorotnyikov, sem ügyvédjei nem jelentek meg.

Az ügy pikantériája, hogy a Vojna egyik akciója egy valóban független nemzetközi zsűrinek köszönhetően idén elnyerte az Innováció kortárs művészeti állami kitüntetés legjobb vizuális alkotásnak járó díját.

A Vojna csoport különféle akciókkal hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb feltűnést az keltette - és ezt tüntették ki a tekintélyes díjjal -, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB - az egykori KGB utóda) szentpétervéri székházával szembeni Lityejnij hídra tavaly június 17-én, amikor a város a fehér éjszakák miatt éjszaka is nyüzsög, felfestettek egy fél hídnyi méretű falloszt, amely akkor vált láthatóvá, amikor éjszaka a nagy hajók átengedésére felnyitották a hidat.

Az eljárás azonban nem ezért indult a Vojna ellen, hanem azért, mert tagjai Palotafordulat címmel felborítottak néhány rendőrautót az Ermitázs előtti Palota téren tavaly novemberben. A művészeket azonban fejenként mintegy kétmillió forintnak megfelelő óvadék ellenében szabadlábra helyezték februárban. Idén márciusban újabb eljárás indult Vorotnyikov ellen, és később felesége ellen is, mert a vád szerint megtámadtak és sértegettek belügyi dolgozókat.

Vorotnyikov őrizetbe vételét azért rendelték el, mert szabadlábra helyezésekor vállalta, hogy Szentpéterváron lakik, de elhagyta a várost, továbbá mert nem jelent meg az idézésekre.

A bíróság ugyanakkor úgy döntött, hogy az ügyészség indítványa ellenére nem utalja át az államkasszába Vorotnyikov letétbe helyezett óvadékát.

Néhány nappal a bírósági tárgyalás előtt Leonyid Nyikolajev, a Vojna egyik aktivistája elmondta: dühösebbek lettek, ez látszani fog következő alkotásukon is, amely meglepetés lesz a hatalom számára - nagyon bonyolult megvalósítani, de reméli, hogy sikerülni fog.

Oleg Vorotnyikov és Leonyid Nyikolajev
Oleg Vorotnyikov és Leonyid Nyikolajev

Nyikolajev elmondta: a szó szoros értelmében illegalitásba vonultak, nem használnak telefonokat, mobilokat, csak rejtjelezett csatornákon érintkeznek. A következő akcióig mindenesetre igyekeznek minden tőlük telhető segítséget megadni politikai okokból fogva tartott embereknek.

Úgy vélte, a hatalom betiltani őket nem meri nemzetközi hírük miatt, és ideális megoldás lenne, ha a csoport tagjai politikai menekültként felbukkannának valahol Nagy-Britanniában vagy Észtországban, és nem akcióznának többet Oroszországban. "De jó kis meglepetés várja őket" - mondta Nyikolajev.