Emma
5 °C
10 °C

Előállítások a moszkvai és szentpétervári tüntetéseken

2011.07.31. 20:29
Moszkvában mintegy húsz, Szentpéterváron csaknem félszáz ellenzékit vettek őrizetbe vasárnap, amikor - mint minden 31 napos hónap utolsó napján - az orosz alkotmány gyülekezési szabadságot garantáló 31. cikkelye mellett tüntettek.

A moszkvai hatóságok utóbb hangsúlyozták: eleinte a rendőri erők egyáltalán nem léptek fel a tüntetők ellen, és ha azok a valós létszámot jelentették volna be, meg is kapták volna az engedélyt a tüntetésre. Ám mintegy kétezer embert jelentettek be, és mindössze százan voltak. Még így is csak akkor kezdték összeszedni őket, amikor három csoportban elkezdtek vonulni a Tverszkaja utcán - mondta az illető az Interfax hírügynökségnek.

A moszkvai tüntetők a Triumfalnaja téren, eleinte két csoportban, majd együtt üldögéltek egy ideig, és csodálkoztak, hogy a helyszínre már délután összevont jelentős rendőri erők mozdulatlanul figyelik őket.

A rendőrségen egy szóvivő újságíróknak kijelentette: ameddig a tüntetők nem veszélyeztetik a járókelőket, nem lépnek fel ellenük. Később az ellenzékiek három, egyenként mintegy harminc fős csoportra szakadva egyrészt elindultak a Tverszkaja utcán, másrészt tapsolva lementek a közeli Majakovszkaja metróállomásra: ekkor avatkoztak be a rendőrök.

Szentpéterváron nem is hagyták elkezdeni a tüntetést, hanem előállították a résztvevők jelentős részét. Az ellenzék képviselői a szokott helyen gyülekeztek, a Nyevszkij sugárúton lévő Gosztyinnij Dvor nagyáruháznál, és ott többen leülve összekapaszkodtak, jelszavakat kiáltoztak és röplapokat szórtak szét. Az akciót sokan tapssal kísérték.

A rendőrség azonnal beavatkozott és előállított közel félszáz embert.

Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport elnevezésű, legrégibb jogvédő szervezet vezetője csalódottságának adott hangot a történtek miatt. "Nagyon sajnálom, reméltem, hogy lesz elég eszük, hogy ne állítsanak elő senkit. De a hatalom nálunk annyira fél a polgárok fellépésétől, hogy ahol már háromnál többen gyűlnek össze, ott rettegni kezdenek" - mondta.