Mátyás
-6 °C
1 °C

Tadics: Szerbia nem fog háborúzni

2011.07.31. 13:54 Módosítva: 2011-07-31 13:55:39
A koszovói határincidensek miatt Pristinát és a nemzetközi közösség egyes koszovói intézményeit bíráló nyilatkozatot fogadott el vasárnapra virradóra rendkívüli maratoni ülésén a szerb parlament. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) négy képviselője tartózkodott a szavazáskor.

A nyilatkozat elfogadását a szerb kormány kezdeményezte. A szavazást több mint tízórás vita előzte meg a parlamentben, amelyben felszólalt Borisz Tadics államfő is.

A dokumentumban bírálják Pristinát, amiért erő alkalmazásához folyamodott, hogy érvényesítse a szerb árucikkekre vonatkozó kereskedelmi embargót. Kritizálják továbbá a nemzetközi közösség egyes koszovói intézményeit, amiért megsértették az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es számú koszovói határozatot.

A parlament nyilatkozatában elítélt mindenfajta erőszakot, és a válság békés rendezése mellett szállt síkra. Felszólította a belgrádi kormányt: tegyen konkrét intézkedéseket, hogy a szerbiai intézmények folytathassák tevékenységüket Koszovóban. "Szerbia és a nép legitim érdekeinek védelme a Szerbiához tartozó Koszovóban Belgrád elsődleges feladata, amíg nem sikerül kompromisszumos megoldást találni a kialakult helyzetre" – áll a dokumentumban.

Az újabb, Koszovó északi, Szerbiával határos térségére korlátozódó válság hétfőn robbant ki, miután a pristinai kormány kommandósokat vezényelt két ottani határállomásra, hogy érvényt szerezzenek a szerb áruk importjára vonatkozó tilalomnak, de ez a térségben élő szerbek heves ellenállásába ütközött.

A szerb parlamenti vita során a kormány képviselői Pristinát és az albán szeparatizmust tették felelőssé a határincidensekért. A szocialista párti belügyminiszter, Ivica Dacsics felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a nemzetközi közösség manapság Koszovó területi egységéről beszél, megfeledkezik Szerbia területi integritásáról.

Borisz Tadics azt hangoztatta, hogy Szerbia nem fog háborúzni, mert békés ország. "Mi a demokratikus Szerbiában békét akarunk teremteni Nyugat-Balkán egész területén, kiváltképpen a déli tartományban, mert a politikánk békés, és a továbbiakban is az lesz" – mondta az államfő.

A nyilatkozatot nagy többséggel fogadta el a szerbiai parlament: a 207 jelen lévő képviselő közül 181-en szavazták meg. Tartózkodott ugyanakkor a kormányt támogató VMSZ négy képviselője.

Helyszíni jelentések szerint vasárnapra virradóra nyugalom volt a szerbiai területek felé vezető észak-koszovói utakon, ahol úttorlaszokat emeltek a helybéli szerbek. A barikádokat védő szerbek fogadkoznak, hogy addig lesznek ott, amíg a határátkelőkön nem áll vissza az eredeti helyzetet, amikor is szerb tisztviselők felügyelték a határforgalmat. Jelenleg a koszovói békefenntartó haderő, a KFOR tartja ellenőrzése alatt a brnjaki és a jarinjei határátkelőt, hogy megakadályozza az erőszakos cselekmények kiszélesedését.