Szilárda
0 °C
6 °C

Bűnösnek vallotta magát a magyar fiatalok halálát okozó philadelphiai kormányos

2011.08.01. 22:44

Bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben hétfőn Philadelphiában az a kormányos, aki tavaly nyáron vízi balesetet okozott a Delaware folyón, amelyben két magyar fiatal életét vesztette.

A 35 éves Matt Devlint hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel vádolják, ami hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájával egyenértékű. A szövetségi törvények értelmében 37-46 havi szabadságvesztéssel sújthatják.

A 2010. július 7-én Philadelphiában történt balesetben a Devlin által kormányzott tolóhajó által mozgatott uszály legázolt egy kétéltű turistahajót. A kacsahajó 35 utasa és kétfőnyi személyzete a vízbe zuhant. A szerencsétlenségben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) júniusban nyilvánosságra hozott vizsgálata megállapította, hogy a balesetért elsősorban a tolóhajó kormányosa felelős, aki nem a felső, hanem az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így nem is láthatta az útjába került és segítséget kérő sétahajót.

Az NTSB megállapította, hogy Devlin szolgálat közben mobiltelefonált és internetezett, és hogy a tragikus balesetet megelőző percekben a mozgásképtelenné vált turistahajó fedélzeti matróza is sms-ezett.

Devlin a műszakja folyamán 21 mobiltelefon-hívást intézett és a vállalati laptopon több mint két órán át szörfözött az interneten. A balesetet megelőző 12 percből 10-et töltött telefonálással. Akkor is a készüléken beszélt, amikor a lehorgonyzott kacsahajó kapitánya megpróbálta rádión figyelmeztetni. A kormányos azzal védekezett, hogy 6 éves fiának váratlanul megromlott egészségi állapota miatt volt kénytelen telefonálni.

Az ügyészség júliusban közölte, hogy Devlin kész bűnösnek vallani magát és visszaadni a parti őrség által kibocsátott hajózási engedélyét. Az ügyben az ítélethirdetést november 1-jére tűzték ki. A két elhunyt magyar fiatal hozzátartozói beperelték Philadelphia városát, a balesetben érintet két jármű üzemeltetőjét és másokat is.