Sára, Márió
2 °C
6 °C

Észak-Korea újra tárgyalna a nukleáris leszerelésről

2011.08.01. 08:30
Észak-Korea hétfőn közölte, hogy szeretné hamarosan, előfeltételek nélkül felújítani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalásokat.

A kommunista ország külügyi szóvivője azt mondta: Phenjannak változatlan az a szándéka, hogy visszatér a kérdésről folytatott nemzetközi tárgyalásokhoz. Hangoztatta: Észak-Korea kész teljesíteni 2005-ben tett ígéretét arra, hogy lemond valamennyi nukleáris programjáról, mielőbb visszatér az atomsorompó-egyezményhez, és kész alávetni magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek energiáért és más gazdasági segítségért cserébe.

Phenjan első alkalommal nyilatkozott meg a kérdésről azóta, hogy egy magas rangú észak-koreai diplomata a múlt héten New Yorkban tárgyalt amerikai tisztviselőkkel a hathatalmi tárgyalások újraindításáról. A KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő azt mondta: a múlt heti megbeszélésen számos kérdést nagyon részletesen megvitattak.

Az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folyó tárgyalások 2008 decemberében megszakadtak. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában jelentette be távolmaradását a fórumtól, egy hónappal azelőtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően, egy újabbat hajtott végre.