Valér
4 °C
8 °C

Rekordsugárzás a fukusimai atomerőműnél

MTI/Index
2011.08.01. 17:13

Rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között – közölte a Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat hétfőn. Az atomerőmű még a pusztító erejű, március 11-i földrengés és tengeri szökőár következtében rongálódott meg.

A Tepco szerint az egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás meghaladja az óránkénti 10 sievertet, azaz tízezer millisievertet. A cég szakemberei megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje. Az előző sugárzási rekordszintet június 3-án mérték az erőműben, óránkénti 3-4 sievertet az egyes reaktor belsejében.

Magyarországon egy ember átlagosan 2,4 millisievertet kap a környezetből egy évben. A nemzetközi foglalkozási dóziskorlát 20 millisievert/év 5 évre átlagolva: 5 év alatt 100 millisievert érhet egy dolgozót, de a dózis egyik évben se haladja meg az 50 millisievertet. A baleset elhárítása miatt egy kiválasztott dolgozói csoportra a dóziskorlátot megemelték, 250 millisievertre.

A Tepco és a japán kormány a nukleáris baleset után öt hónappal azon dolgozik, hogy jövő januárig teljesen leállítsa a reaktorokat. Több lépést tettek és tesznek annak érdekében, hogy fokozatosan lehűtsék a reaktorokban lévő nukleáris fűtőanyagot, például hűtővizet keringető rendszert helyeztek üzembe.

A fukusimai atomerőműben március 11-ét követően több baleset is történt, például hidrogénrobbanások lerombolták az épületek egy részét, aminek következtében jelentős mennyiségű sugárzó anyag került ki a környezetbe. A japán kormány nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül visszaesett.

A márciusi balesetet követően óvintézkedésként kitelepítettek 80 ezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből, illetve a sugárzó anyaggal különösen súlyosan szennyezett településekről.