Gusztáv
-4 °C
1 °C

Erősítést kért a KFOR

2011.08.02. 13:57 Módosítva: 2011-08-02 14:34:15

Több száz fős csapaterősítést kért a NATO Koszovóban állomásozó hadereje (KFOR) – közölte Hans-Dieter Wichter, a nemzetközi haderő szóvivője Pristinában.

Közölte, pontos számot nem mondhat, de egy zászlóaljnyi katonát kértek pótlólag a NATO-központtól. Diplomáciai forrásból úgy tudni, hatszáz német és száz osztrák katona érkezik majd.

Ez nem jelenti azt, hogy a KFOR-nak jelenleg ne lenne elég katonája ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a helyzetet, tette hozzá.

A múlt héten pattanásig feszültté vált a helyzet Koszovó túlnyomórészt szerbek lakta északi csücskében, miután a koszovói rendőrség különleges egysége át akarta venni az ellenőrzést két átkelő fölött a szerb-koszovói határon, ami óriási felháborodást váltott ki a szerbek körében. A két határállomást néhány napja a KFOR ellenőrzi.

A nagyjából hatvanezer észak-koszovói szerb nem ismeri el a koszovói központi kormány fennhatóságát.

Közben Szolnokon elbúcsúztatták a Magyar Honvédség koszovói KFOR-alakulatához ötödik váltásként induló katonákat. Tajti Miklós alezredes parancsnokságával augusztus végén kezdik meg a munkát egy portugál vezetésű harcászati tartalék zászlóalj kötelekébe integrálódva. Hat hónapra szóló küldetésük alatt minden klasszikus békefenntartó tevékenységre készen kell állniuk, így például a járőrözésre, a területbiztosításra, az őrzés-védelemre, valamint a kiemelten védendő személyek, konvojok kisérésére.