Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Listát írt követeléseiről a norvég merénylő

2011.08.02. 12:59 Módosítva: 2011.08.02. 12:59

Ügyvédje szerint a valóságtól elrugaszkodott kéréseket írt össze Anders Behring Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg a norvégiai támadásokban, írja az AP. A norvég merénylő többek között a norvég kormány lemondását követeli, és teljes politikai reformot akar, emellett azt szeretné, ha egy japán pszichiáter vizsgálná meg elmeállapotát.

Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról
Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról

Breivik két listát adott ügyvédjének, Geir Lippestadnak. Az egyikben a raboknál megszokott kérések, cigaretta és ruhák szerepelnek. A másikat azonban az ügyvéd úgy kommentálta, hogy az azon szereplő kéréseket lehetetlen teljesíteni.

A legkisebb kérés a japán pszichiáter, aki a két norvég szakember mellett vizsgálná meg a merénylőt. A norvég pszichiátereknek november 1-ig kell megállapítaniuk, hogy a férfi beszámítható-e. Breivik azt állította, hogy a japánok megértik a becsületről alkotott elképzelését, ezért egy japán szakember jobban megértené, mint egy európai.

A norvég merénylő emellett teljes politikai reformot követel, amelyben kulcsszerepet szánna magának. Lippestad szerint Breivik megváltoztatná a norvég és az európai társadalmakat, amelybe a norvég kormány lemondása is beletartozik. Erről ugyanakkor nem árult el többet az ügyvéd.

A férfi azt állította, hogy a második listáján szereplő követelésekért cserébe kész információkat adni a korábbi vallomásában említett másik két terrorista sejtről.

A nyomozók vizsgálták Breivik állításait, azonban egyelőre nem találták nyomát egy kiterjedt összeesküvésnek, amelyről a férfi 1516 oldalas manifesztumában is írt. Ugyanakkor továbbra is vizsgálják, hogy milyen radikálisokkal lehetett kapcsolatban Norvégiában és külföldön.