Valér
2 °C
8 °C

Visszatért a szavazásra a fejbe lőtt képviselőnő

2011.08.02. 13:25
Hét hónap után az adósságplafonról szóló szavazáson jelent meg először az amerikai képviselőházban Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő, akit egy politikai gyűlésen megpróbáltak meggyilkolni januárban.

Az amerikai képviselők állva tapsolták meg hétfőn este az adósságplafon képviselőházi szavazására érkező Gabrielle Giffords képviselőnőt, akit január elején lőtt fejbe egy merénylő, de túlélte az életveszélyes sérülést, és rehabilitációs kezelésre jár.

A képviselőnőt január 8-án egy politikai rendezvényen közelről fejbe lőtte egy férfi, aki ezután hat emberrel végzett, tizenkét másikat megsebesített. A golyó áthatolt a 40 éves asszony bal agyféltekéjén, napokig életveszélyben volt, mesterséges kómában, lélegeztető gépen kellett tartani.

Giffords állapota gyorsan javult, tizenegy nappal a támadás után már néhány lépést meg tudott tenni, és a beszédterápiát is megkezdte. Június 16-án hazaengedték a houstoni rehabilitációs intézetből, azonban még naponta be kell járnia a kórházba, ahol újra kell tanulnia a beszédet és a járást. Sokan kételkedtek benne, hogy még valaha képviselőként dolgozhat.

A hétfőn este mosolyogva, rövid fekete hajjal megjelenő Giffords percekkel a szavazás vége előtt lépett be a terembe. Giffordsnak még láthatóan nehezére esett a járás, egy segítőre támaszkodott, írja a Washington Post.

Gabrielle Giffords
Gabrielle Giffords

Demokrata és republikánus képviselők is azonnal talpra ugrottak és többen megölelték. A képviselőnő mindenkinek megköszönte a figyelmet. A képviselőházi demokratákat vezető Nancy Pelosi szerint Giffords belépőjének különösen nagy súlyt adott, hogy ilyen drámai pillanatban tért vissza.

Sok demokratával szemben az arizonai képviselőnő is megszavazta az adósságplafon emeléséről benyújtott javaslatot, amely 269-161 arányban ment át a képviselőházon. A kongresszus épületénél várt rá férje, Mark E. Kelly űrhajós is. A képviselőházi terem bejáratánál Joe Biden alelnök is köszöntötte Giffords-ot.

Az asszony 22 éves támadóját elfogták, májusban beszámíthatatlannak nyilvánította a bíróság.