Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elítélheti Szíriát az ENSZ BT

2011.08.03. 19:43 Módosítva: 2011-08-03 19:44:34

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában folyó konzultációk során megállapodás született egy Szíriát elítélő dokumentum szövegéről - jelentették hírügynökségek diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az elfogadásáról valószínűleg még szerdán szavaznak. Formája szerint nyilatkozat lesz, amely nem kötelező érvényű. Oroszország és Kína - Brazília, India és Dél-Afrika egyetértésével - ugyanis kilátásba helyezte, hogy egy elítélő határozatot megvétózna.

A BT a szöveg szerint "elítéli, hogy a szíriai hatóságok széleskörűen megsértették az emberi jogokat, és erőszakot alkalmaznak a polgárok ellen". Oroszország és a többi vonakodó tagállam megnyugtatására "az összes felet" felszólítják arra, hogy "messzemenően tartózkodjék az erőszaktól, beleértve az állami intézmények elleni támadásokat is". Az orosz nagykövet ezután "kiegyensúlyozottnak" minősítette a tervezetet.

A BT Németország kérésére ült össze, miután vasárnap csaknem 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városában, ahol a hadsereg és a biztonsági erők brutális támadást hajtottak végre a lakosság ellen. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi kezdete óta ez volt az egyik legvéresebb nap Szíriában. Az elmúlt két napban az ENSZ ezzel együtt sem tudott dűlőre jutni Szíria már korábban is sürgetett elítése ügyében.