Tizenhárom lengyel katonai vezetőt tettek lapátra

2011.08.04. 21:00

Lengyelországban feloszlatják az állami vezetők repülőgépes utazásait szervező, a légierő kötelékébe tartozó 36. különleges ezredet, és 13 tisztet, köztük 3 tábornokot elbocsátanak a hadsereg kötelékéből - jelentette be csütörtökön közös sajtóértekezleten Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter.

"A kormány elszánta magát arra, hogy gyorsan, bár nem fájdalommentesen megvalósítsa a Miller-jelentésben foglalt ajánlásokat" - közölte a miniszterelnök. A Jerzy Miller belügyminiszter vezette bizottság pénteken hozta nyilvánosságra több mint 300 oldalas zárójelentését a Tu-154-es lengyel kormánygép 2010. április 10-i, szmolenszki katasztrófájának okairól.Azóta már lemondott Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter.

Tusk hangsúlyozta, hogy a lengyel hadsereg állapota és jó híre egyenértékű a lengyel államéval. Ezért - tette hozzá - a lengyel fegyveres erők bizonyos részeinek gyors kijavítása egyenértékű az állam helyzetének javításával.

A három elbocsátott tábornok a következő: Anatol Czaban, a légierő volt kiképzési főnöke, a vezérkari főnök légierő ügyeiben illetékes tanácsadója, Leszek Cwojdzinski, a légierő jelenlegi kiképzési parancsnoka és Zbigniew Galec, a fegyveres erők hadműveleti parancsnokának helyettese.

Távozik Czeslaw Piatas eddigi nemzetvédelmi miniszterhelyettes is. Utóda Czeslaw Mroczek, a szejm nemzetvédelmi bizottságának elnökhelyettese lesz.

Siemoniak közölte, hogy a 36. különleges ezred feloszlatása után a legfontosabb állami méltóságok gyakrabban fogják igénybe venni utazásaikhoz a menetrendszerű polgári légijáratokat. A légierő parancsnokságának utasítást adott, hogy hozzon létre egy új egységet, amely a helikopteres repülésekért felel. Közölte, hogy a feloszlatott különleges ezred jó pilótái és személyzete számára továbbra is lesz hely a légierőnél.

A miniszterelnök egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lesz a sorsuk a különleges ezred kezelésében lévő repülőgépeknek és helikoptereknek. Hozzátette, hogy majd megpróbálják értékesíteni ezeket. Továbbra is érvényben marad viszont az a bérleti szerződés, amelyet a kormány a LOT lengyel légitársasággal kötött állami vezetők két Embraer típusú repülőgéppel történő szállítására. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jövőben a legfontosabb állami méltóságokat kizárólag polgári repülőgépeken, a LOT-tal történő együttműködésben fogják szállítani.  • Tippek
  • Biztosítás