Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

15 évet kapott egy amerikai Kubában

2011.08.05. 19:23

Egy kubai fellebbviteli bíróság helyben hagyta pénteken az Alan Gross amerikai állampolgárra felforgatás miatt első fokon kiszabott 15 éves börtönbüntetést. A 60 éves férfit államellenes cselekmény miatt ítélték el márciusban. A kormányzat honlapjára feltett tájékoztatás szerint a legfelsőbb bíróság elutasította a férfinak a büntetés enyhítésére vagy törlésére irányuló kérelmét.

Gross a tárgyalásán elismerte, hogy műholdas távközlési eszközökkel látott el kubai ellenzékieket, de tagadta, hogy ezzel kárt akart volna okozni a kommunista kormánynak. Azt is beismerte, hogy egy alvállalkozó közbeiktatásával az amerikai kormány külföldi segélyszervezete, a USAID "demokráciaépítő" programjában dolgozott. Az amerikai hatóságok a büntetést igazságtalannak minősítették, és kérték, hogy azonnal helyezzék szabadlábra Grosst.

Az ügy tovább rontja Havanna és Washington viszonyát. Az Egyesült Államokban évek óta öt kubait tartanak börtönben. Őket kémkedésért ítélték el, mert adatokat gyűjtöttek a Kuba által ellenforradalmároknak minősített emigránsok között. Havanna minden fórumon követeli a szabadon engedésüket.