Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az EU elítéli az izraeli telepbővítést

2011.08.05. 22:01

Mélységesen elítélte Izrael kelet-jeruzsálemi telepbővítési terveit Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteki közleményében. "Az Európai Unió többször is sürgette az izraeli kormányt, hogy azonnal fejezze be a telepbővítést Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben" – hangsúlyozta Ashton. "A nemzetközi jog értelmében minden ilyen tevékenység törvénybe ütközik".

Az Európai Bizottság alelnöke szerint "különösen sajnálatra méltó" a bővítés most, amikor az EU nemzetközi partnereivel és az érintett felekkel együtt a tárgyalások újraindítására törekszik. A telepespolitika folytatása, különösen Jeruzsálemben, "aláássa a felek közötti bizalmat és a megbeszélések helyreállítására fordított erőfeszítéseket" – mutatott rá Ashton.

A uniós diplomácia vezetője szerint a tartós közel-keleti béke csak két – egy izraeli és egy palesztin – állammal képzelhető el. "A telepbővítés romba dönti ezt a kilátást" – zárta sorait a diplomata.

Izrael 900 új lakóegység felépítéséhez adott zöld jelzést Har Homában csütörtökön. A lépést a palesztinok és a nemzetközi közösség is bírálta.

A ciszjordániai telepbővítési tilalom izraeli meghosszabbításának hiánya rövid úton a 2010 szeptemberében újrakezdett közvetlen béketárgyalások végéhez vezetett. A palesztinok kijelentették, hogy addig nem hajlandóak egyezkedni, amíg közben Izrael leendő államuk területén építkezik.