József, Bánk
-6 °C
0 °C

Első női miniszterelnökét választotta meg Thaiföld

2011.08.05. 09:46

A thaiföldi parlament megválasztotta pénteken kormányfőnek Jinglak Sinavatrát, a július 3-i választásokon abszolút többséget szerző ellenzéki Pheu Thai párt jelöltjét, egyúttal az ország első női miniszterelnökét - jelentették hírügynökségek.

Jinglak Sinavatra
Jinglak Sinavatra

A törvényhozás 500 tagja közül 296 szavazott a 44 éves üzletasszonyra, három ellene, 197-en pedig tartózkodtak. A hatpárti koalíciónak 300 képviselője van, ezen belül a Pheu Thainak 265.

Sinavatra egyébként az ország 28. miniszterelnöke lesz, az ötödik azóta, hogy fivérét, Thakszin Sinavatrát 2006-ban katonai puccsal eltávolították a hatalomból. A parlament döntése még Bhumibol Aduljadedzs király hivatalos megerősítésére vár, amely néhány napon belül várható.

Jinglak Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába, s derekasan helytállt a választási kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.