Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Mentora szerint unalmas a norvég merénylő

2011.08.05. 12:59
Breivik kedvenc szerzője pénteken elhatárolódott tanítványától, aki véleménye szerint olyan unalmas személyiség, mint egy bolti eladó.

Olyan unalmas, mint egy bolti eladó - írta a norvég tömeggyilkosról, Anders Behring Breivikről annak egyik mentoraként emlegetett és a közelmúltig senkinek nem nyilatkozó, Fjordman nevű blogger. A Verdens Gang című norvég bulvárlapnak adott interjújában Fjordman első ízben lépett ki a névtelenségből a július 22-i mészárlás óta, de most is csak azért, hogy elhatárolódjon Behring Breiviktől, aki őt kedvenc kortárs szerzőjeként emlegette a gyilkosságok előtt közzétett 1500 oldalas manifesztumában.

A 36 éves blogger - valódi nevén Peder Jensen - elmondta: 2009 és 2010 között több elektronikus levelet is kapott Breiviktől, de azt a kérését, hogy találkozzanak, mégis elutasította. „Nem tudom, miért kérte ezt tőlem, de elutasítottam. Nem azért, mintha erőszakot emlegetett volna, csak az volt a benyomásom, hogy olyan unalmas, mint egy bolti eladó” –mondta a blogger, aki kifejtette: a későbbi merénylő leveleit olvasva csupán "egy levegővel teli lufira" tudott gondolni.

Fjordman, akiről Breivik a leghosszabban írt tanulmányában, ellenzi „Eurábiát”, vagyis a muzulmán befolyás alá kerülő Európát, melynek blogján is hangot adott.

Sohasem láttam, hogy bárki megtámadott volna valakit amiatt, amit írtam – válaszolta arra a kérdésre a blogger, hogy sajnálja-e némelyik írását. - És több százezren vannak világszerte, akik olvasták, amit írtam – tette hozzá. Jensen közölte: nem hisz a tömeggyilkos által a nyomozók előtt emlegetett sejtek létezésében. „Azt hiszem, túlságosan hiú ahhoz, hogy együttműködjön bárkivel is” – vélte.

Jensen, aki jelenleg egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó segélyközpont munkatársa, korábban szülővárosa, a nyugat-norvégiai Aalesund kórházának pszichiátriai osztályán dolgozott. Most úgy döntött, illegalitásba vonul, mivel tart tőle, hogy gyűlölet tárgya lesz az országban. A norvég bulvárlap úgy tudja, Jensent csütörtökön kihallgatta a rendőrség.