Valér
4 °C
8 °C

Rendőrmaffia zsarolta a cseh vállalkozókat

2011.08.05. 15:19

Vállalkozókat zsaroló, illetve bűncselekmények nyomait eltüntető csoportot lepleztek le Morvaországban a cseh rendőrségen belül - közölte az olmützi (Olomouc) államügyészség és rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján. A maffiatevékenységgel vádolt csoport tagjai közül hatan szerda óta őrizetben vannak, hárman közülük mostanáig a rendőrség soraiban dolgoztak.

"A brünni (Brno) csoport 1998 és 2010 között működött, amikor tevékenységük nyomára bukkantunk. A csoport azóta megfigyelés alatt volt, a tevékenységét vizsgáltuk" – mondta Robert Slachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának igazgatója újságíróknak. Mint elmondta, a hatóságok eddig 17 bűnügyet dokumentáltak, de a vizsgálat még nem ért véget, újabb bizonyítékokat és tanúkat keresnek.

Slachta szerint a csoport rendszeresen kiszemelt magának néhány vállalkozót, akik összeütközésbe kerültek a törvényekkel. Ezeket aztán különböző indokokkal megzsarolták, vagy pénzért rendőrségi, vizsgálati információkat adtak át nekik, hogy befolyásolhassák az eljárásokat. Az igazgató ezért nem zárja ki, hogy néhány már lezárt bűnesetet is újra meg kell nyitni.

A csoport azért dolgozhatott aránylag észrevétlenül, mert a rendőrség ellenőrzési osztályán is volt emberük, aki problémák esetén közbelépett. Slachta azt mondta: egyelőre nem tudják, hány tagja volt a csoportnak, de bízik abban, hogy sikerült az egész ügyet felgöngyölíteni. Ehhez a lakosság segítségét is kérte.

Ugyancsak vizsgálatok célja, hogy a rendőrségi maffiának nem voltak-e emberei az ügyészségen és a bíróságokon is. Az őrizetbe vetteket, ha bebizonyosodik bűnösségük, a hatályos jogszabályok szerint akár 12 év szabadságvesztésre is ítélhetik.