Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az al-Shabaab milícia kivonul Mogadishuból

2011.08.06. 15:19

A al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia szombatra virradóra kivonult a főváros, Mogadishu egyes részeiből, ahová most az átmeneti kormány békefenntartók támogatta hadserege vonult be, jelentették a felek szóvivői és szemtanúk. Egyelőre nem ismert, hogy miért és pontosan mekkora területet adott fel az al-Shabaab, és az sem, hogy ez milyen hatással lehet az éhínség sújtotta lakosság segélyezésére.

Elelntámadásra készülnek

Sejk Seríf Ahmed szomáliai elnök győzelemként értékelte az iszlamisták elvonulását bizonyos fővárosi területekről, és fogadkozott, hogy a kormányhadsereg kiűzi őket az ország többi részéből is. Az al-Shabaab szóvivője azt állította, mindössze "katonai taktikaváltoztatásról van szó, ellentámadás a céljuk", és leszögezte, hogy az ország déli részéből nem vonulnak ki.

A al-Shabaab milícia tartja az ellenőrzése alatt Szomália középső és déli részének zömét, de a kormányhadsereg és az azt támogató nemzetközi erő, az Afrikai Unió 9000 ugandai és burundi katonából álló szomáliai missziója (AMISOM) február óta jelentős területet foglalt el az iszlamistákól. Az AMISOM szóvivője közölte: ellenőrzik, hogy valóságos-e a visszavonulás, és nem csak csapdába akarják őket csalni.

Hillary Clinton a segélyszállítmányokért aggódik

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította az iszlamistákat, hogy engedjék be a segélyszállítmányokat az éhínség sújtotta vidékekre. Hillary Clinton azzal vádolta meg a milíciát, hogy szándékosan gátolja a segélyszállítmányok célba juttatását, pedig közel 3,7 millió éhező ember szorul sürgős segítségre.

Az éhínségben amerikai becslés szerint több mint 29 ezer, öt év alatt gyerek halhatott meg az utóbbi 90 napban csak az ország déli részén. Az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab sok segélyszervezetet meggátolt abban, hogy eljusson délre, de Mogadishuban is hátráltatta a tevékenységüket.

Az Egyesült Államok a héten enyhítette azoknak a terrorizmusellenes intézkedéseknek a szigorát, amelyek eddig korlátozták a segélyszervezetek működését az al-Shabaab által ellenőrzött területeken. Az új előírások értelmében a segélyszervezeteket nem büntetik meg, ha szállítmányaik esetleg a milícia kezére kerülnek, a fő cél a segélyek célba juttatásának felgyorsítása.